čtvrtek 31. ledna 2013

Povolební sklenka od Hardeggů

hardegg_gruner-veltlinerManželka Karla Schwarzenberga, Therese Gräfin zu Hardegg auf Glatz und im Machlande pokud ji nazveme plným původním jménem a titulem, sehrála důležitou roli v předvolebním prezidentském boji. Lid se bouřil, že neumí česky a její (před staletími prodané, část rodiny sídlí v obci Seefeld kousek od hranic s ČR) rodové sídlo prý hemží nacistickými symboly. Byla to jedna (z mnoha) smutných částí předchozích tří neděl. Tím si radost kazit nenecháme a mrkneme na čtyři vína z produkce vinařství Graf Hardegg (web), zajímavého bioproducenta (používajícího ale i biodynamické preparáty) z Weinviertelu. Ze 35 obhospodařovaných hektarů produkují zhruba 160.000 lahví ročně, více než polovina je samozřejmě Veltlínské zelené, vždy lehce nad 10 % pak odrůdy Ryzlink rýnský, Pinot Noir a Zweigeltrebe, doplňují to v rámci oblasti několika drobnými úlety (Viognier, Syrah a běžnější Chardonnay). Mají k dispozici i starší vinice, nechávají vína kvasit spontánně, nový provoz je několikapatrový a místo pumpování používají gravitaci, jedou jak v nerezu za kontrolované teploty tak ve velkých sudech i malých barrique. Některá vína leží v sudech dlouhodobě bez síry na jemných kalech… a přitom jsou „normální“, žádný produkt pro okrajového zákazníka. Čtyři vzorky jsem ochutnal na tradiční velké degustaci sortimentu firmy Neubauer & syn, jejich dovozce.

Grüner Veltliner Graf Hardegg 2011 je víno čistě z nerezu, pod šroubovým uzávěrem, určeno na rychlejší (do čtyř let od sklizně) vypití. Oproti běžnému Weinviertelu ale s několikahodinovým naležením na slupkách a ležením na jemných kalech. Víno působící velmi mladě až trochu zaprděně, příjemně postavené, květinové, s fajn kyselinou a trochu silnějším plnějším tělem, fajn kořenitost a mírná ne nepříjemná hořčina v dozvuku. Nic velkého, ale v pohodě veltlín, strukturovanější a o chlup zajímavější než bývá v základu DAC Weinviertel zvykem. Ještě mají ale úplně základní kousek, Veltlinsky tomu říkají, byť stylově se tomuto blíží více než klasickým rychlovkám.

hardegg_rieslingRiesling vom Schloss 2011 ležel na slupkách 12 hodin, kvasil spontánně v původních starých sklepeních ve velkých dřevěných sudech, kde i následně několik měsíců ležel na kalech. Víno výrazné, krásně ovocité do meruněk, voňavé, suché s parádní kyselinou, šťavnaté ovocité plnější tělo, delší, bezvadně pitelné, krásné, s minerální linkou. Skvělý rýňák, fantastické pití. Chci domů! K pití už teď bez nejmenších problémů, ale nebál bych se, že ještě dalších pár let nebude držet úplně v pohodě a dál se vyvíjet.

hardegg_pinot_noitPinot Noir vom Schloss 2008 je představitelem mé milované odrůdy a dopadá v  hodnoceních hodně dobře (lépe tedy jejich Pinot Noir Steinbügel), ale mne tedy nějak zvlášť nezasáhl, možná mám na tuhle odrůdu přehnané nároky nebo tahle konkrétní láhev byla divná :-) Kompletní odstopkování, dva dny studená macerace, 14 dní fermentace v nerezu, zrání dva roky ve velkých starých dřevěných sudech. Poměrně světlá barva. Jemnější, uměřená aromatika, drobné červené ovoce, evokuje trpkost. V chuti suché, pocitově spíše lehčího střihu, natrpklé až trochu zelené tóny, slušně postavené ale takové… jednoduše obyčejné. Nevím, možná bych potřeboval si hrát s lahví celý večer, třeba bych v tom něco objevil :-)

hardegg_sekt-brut-2006Graf Hardegg Brut 2006 je klasický v lahvi kvašený sekt z burgundských odrůd, ze tří čtvrtin Chardonnay a ze čtvrtiny Pinot Noir. Jde o časnější postupné sběry (výběry) z jejich polohy Steinbügel. Tiché víno kvasilo spontánně ve velkých dřevěných sudech, po sekundární fermentaci leželo na kalech v lahvi přes tři roky. Zajímavostí je použití rezervního sladšího vína ročníku 2003 z odrůdy Viognier jako dozáže. První degustovaná láhev měla korkovou vadu, na čemž je zajímavé i to, že víno s ní působilo sladce. Druhá už byla v pořádku a parádně suchá. Sekt je to, i přes více než šest let věku, velmi čerstvý, živý, krásně ovocitý, až sladce do tropika, hutnější ve vůni, s příjemnou medovo-kořenitou linkou díky zrání. Ovšem v chuti osvěžující, tak akorát plný, čerstvý, výrazný, s pěknou minerální linkou, krásným bohatým perlením, ovocný, efektní, delší. Hutnější ovocný styl bublin, aromatický, moc příjemný. Oslovilo velmi.

P.S. Karel Schwarzenberg je držitelem švýcarského pasu, ale jeho vztah k tamním vínům neznám. Co však vím je, že má rád veltlín, s oblibou pije ty biodynamické od vinařství Nikolaihof z Wachau. Miloš Zeman má rád také suché bílé, veltlínek mezi ně patří, v zásadě je ale jedno jaký, může být obyč stáčený do PETky, hlavně že teče. V tomto ohledu se státní recepce asi nějak zvlášť neprodraží. Ale ani Karel by neservíroval drahý Nikolaihof, na těchto oficiálních akcích jsou dle protokolu vždy vína z Čech a Moravy.

Komentáře používají Disqus