čtvrtek 24. ledna 2013

Červený Antonín s králíkem

marsovin_antoninJe velmi snadné něčemu propadnou po výrazném příjemném zážitku. Takhle jsem třeba byl nadšený z vín na Maltě, po dovolené kterou tam strávil s v současnosti již manželkou. Naplánovali jsem si i návštěvy vinařů, prošli si vinice, vína vypili kvanta, psal jsem kupu reportů kam to jen šlo a také od té doby doma připravujeme několik tamních gastronomických specialit. K těstovinám s omáčkou z králičích vnitřností jsem otevřel Antonin Noir 2010 vinařství Marsovin (starší detailní článek na O Víně), jednoho z tamních asi nejvýraznějších producentů. Mimo jiné se zasloužili o to, že Malta má dnes dvě vlastní apelace – Denominazzjoni ta’ Oriġini Kontrollata (DOK) Malta a DOK Gozo. Jo a k tomu i základní IGT (Indikazzjoni Ġeografika Tipika). Což mimo jiné znamená, že jde celkem snadno poznat, zda jde opravdu o maltské víno. Dříve člověk musel trošku bádat, byť cena byl slušný ukazatel, zda se i přes místní firmu a název nenachází v lahvi surovina dovezená z nedaleké Sicílie. Ale zpět k vínu jako takovému.

Kupa sortimentu Marsovinu odkazuje jmény k  historii vinařství, rodině Cassar, Antonín přímo k zakladateli (Anthony Cassar zvaný Sur Tonin). Je to směska dominantně Merlotu s přídavkem Cabernetu Sauvignon. Školeno v dubových sudech, bez výraznější filtrace. Ze služební cesty nám ji přivezl tchán, jinak se k tamním vínům už moc nedostáváme a některá, třeba Cheval Franc, nám trochu chybí. Antonin je v kvalitní bordeauxské lahvi s fajn korkem, viněta seriózní (a na zadní najdete mapku místa původu, Marnisi a vinice Marsaxlokk, pár dalších informací a číslo lahve, 7660 ze 17100). Vůně poměrně sladce ovocitá, teplá až lehce likérová, s lehce kořenitými tóny a lékárenskou bylinkovostí (kterou jsem teda nalézal ve více vínech z Malty a Goza). Silnější v chuti, poměrně kulaté, s hodně uměřenými tříslovinami, tipoval bych víno rozhodně starší než dva roky. Slušná délka, pitelnost, vyvážené, slušné červené. Trošku líbivější, tipnul bych si i lehký zbytkový cukr. Čekal jsem komplexnější zážitek, ale vzpomínky víno vrátilo pěkně a i to je taky důležité. No a těstoviny k tomu bezva, Spaghetti biz-zalza tal-fenek, ale jak je mým dobrým zvykem, tak o recept jsem se s vámi podělil už dříve…

malta

Vaše oblíbené víno z dovolené? Něco, k čemu se rádi vracíte kvůli vzpomínkám? Víno či vinařství, které vám tu chybí, a těšíte se na další dovolenou na stejném místě? Mně Malta nechybí nějak zásadně, ale trpím kvůli Japonsku, saké v tom hraje docela znatelnou roli… :-)

Komentáře používají Disqus