čtvrtek 15. září 2011

Dýňový krém a těstoviny s králičí hlavou

minaret_dyneDostali jsme krásnou domácí (zbraslavskou) dýni Hokkaidó. Receptů na její úpravu jsou kvanta, já zvolil jeden z vůbec nejjednodušších, co měl v dobách dávno minulých na webu Cuketka, na dýňový krém. V hrnci na olivovém oleji osmahneme cibulku, pak přihodíme malé kostky dýňové dužiny, taky trošku osmahneme a nakonec podlijeme vodou. A to jsou, možná ještě s trochou soli, v zásadě všechny potřebné suroviny :-) Dýni v hrnci prostě dusíme tak dlouho, až pořádně změkne a vznikne z ní krém. Přidáváme vodu dle potřeby, proces jde významně urychlit šťouchadlem na brambory a v závěru není od věci to vše dokončit tyčovým mixérem. A pokud chcete to jídlo ještě trochu „vylepšit“, tak můžete v krému rozpustit trochu čedaru, ale to fakt jen jestli máte pocit, že dvě různé zeleniny a voda jsou na téměř dokonalý krém podezřele málo. Pokud máte tendence tu oranžovou krásu nějak zdobit či dál upravit, tak vegetariáni si ji posypou trochou pražených dýňových semínek a ti ostatní mohou zkusit kousky osmažené slaniny :-) Pár kapek dýňového oleje taky ničemu neublíží.

dynovy_krem_2dynovy_krem_1

Dělal jsem tohle jídlo hned dva dny po sobě, jednou s dýní Hokkaidó a podruhé s dýní muškátovou. U té první je asi možno použít i kůru, u muškátové naopak potřebujete pořádný nůž, protože má kůru tlustou a velmi tuhou. V obou dýní byl výsledek hutný, voňavý, nasládlý a prostě skvělý, tak nějak vyvolával očekávání nadcházejícího podzimu. O kus víc mne to bavilo z Hokkaidó, muškátová varianta byla na můj vkus snad až trochu dezertní :-)

O víkendu mne docela nadchnul maltský recept na těstoviny s králičí omáčkou (Linguine biz-Zalza tal-Fenek). Pro příbuzenstvo jsme marinovali králíka v červeném víně na další maltskou pochoutku a velmi výhodně nám z něj zbyla hlava a vnitřnosti. A přesně ty v receptu najdete! Nepotřebujete (pro čtyři) nic jiného než hlavy a játra ze dvou králíků, plechovku loupaných rajčat, lžičku rajčatového pyré, dva bobkové listy, šest stroužků pořádného česneku, sklenici bílého vína a případně půl hrnku hrášku.

kralici_hlavakralici_omacka

Jemně osmahněte nakrájený česnek společně s králičími hlavami a nasekanými játry. Přilijte dvojku vína a několik minut povařte, na plotýnce s teplotou co to dá :-) Do zredukovaného sosíku přidejte rajčata, pyré i bobkový list a ponechte naopak při nižší teplotě jen tak probublávat klidně hodinu. Dochuťte solí a případně trochou pepře, pár minut před servisem možno přisypat hrášek. Do hotové omáčky přihoďte rovnou z hrnce al dente uvařené neokapané linguine nebo špagety a dobře promíchejte. Šup s tím na talíř, jen ty vyvařené hlavy vynechte, pokud tedy nemáte chuť z nich obrat i poslední zbytky masa, zatímco se na vás zubí… :-)

P.S. foto v titulce je z dýňořezby, pumpkin-artu, o výsledky tohoto uměleckého směru jde pravidelně touhle dobou zakopávat ve Valticích :-) Zrovna teď je jimi myslím zaplněno i Valtické podzemí.

Komentáře používají Disqus