pátek 25. března 2011

Šumivé Vinařství roku 2010

Naše vinařská republika je dostatečně velká na to, aby si dovolila udělit každoročně cenu Vinař roku a k tomu nově, od loňska poprvé, i Vinařství roku. Loni jsem byl na akcích k předávání obou těchto cen, u vinaře se celkem dobře bavil a něco i dozvěděl, u vinařství odcházel… řekněme v rozpacích z úrovně domácí kultury pití vína. A tak nějak se rozhodl, že letos předávání Vinařství roku určitě vynechám. Místo toho vyrazil s manželkou na narozeninovou večeři. V jejím průběhu nás sommeliér u sklenky úžasného červeného od Valihracha (dvojnásobný vítěz Vinaře roku a jeden z nominovaných na Vinařství roku, odnesl si alespoň cenu veřejnosti), s poznámkou že nám tím snad nezkazí večer, informoval o vítězi, kterého mu přímo z akce oznámila jeho kolegyně. Ano, pro ročník 2010 se držitelem významného ocenění, které uděluje Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem a za podpory Vinařského fondu, stala skupina Bohemia Sekt

Nechápejte mne špatně, já proti bohémce nic nemám, a kdybych tvrdil, že jsem nikdy nepil jejich základní demi sec, a že nenastal i moment, kdy mi dokonce chutnal, tak bych lhal (a s citronovou zmrzlinou na výrobu „sorbetu“ je to bezva věc). Jejich Prestige brut jsou v poměru k ceně dost fajn bubliny, velmi suché Château Radyně si jako aperitiv dám vždy rád. Leckterá vína z podniků, které pod ně spadají, především pak některá červená od Habánských sklepů, stojí za pozornost i vinných nadšenců a nejen pro masovou supermarketovou spotřebu. Zvládají dobře vinařskou turistiku, investují do rozvoje, nákupu vlastních vinic aby se oprostili od nutnosti masivního výkupu hroznu a podobně, snaží se. Určitě se jedná o jeden z vůbec nejvýznamnějších vinařských podniků v naší zemi, dokonce tak významný, že se v zahraničním průvodci světem vína o ČR dozvíme, jak jsme důležití hlavně tím, že se zde vyrábí sekty a to „především kvašením v tanku za použití hroznů dovezených z Rakouska“. Což je jeden z důvodů, proč mi udělení téhle ceny pro Bohemia Sekt trochu nesedí.

Chápu, že ocenění jde celé té jejich skupině, ale přeci jen ji dostává „Bohemia sekt“ a pod ním si skoro všichni představí tu klasickou láhev a vinětu, kterou ostatně můžete vidět v magnum podobě v titulce tohoto zápisku. A je jasné, že firma ocenění náležitě využije i pro propagaci těchto vín. Přijde mi poněkud zvláštní takto ocenit podnik, jehož základem produkce je (polo)průmyslová masová výroba desítek milionů lahví spíše levných bublin a supermarketových tichých vín částečně z dovozových hroznů (byť se objemem zahraničního nákupu nejspíše vejdou do pravidel soutěže). Na rozdíl od jiných alespoň případný původ mimo ČR přiznávají a na vinětě ho najdete, ale přeci jen když saháte po lahvi s logem Víno Mikulov, tak úplně nečekáte (a ty různé dotisky a informace o šaržích na zadní vinětě čte málokdo), že původ hroznů je třeba v oblasti Južnoslovenská.

Možná bylo ocenění myšleno tak trochu jako „za celoživotní přínos rozvoji vinařství v ČR“ pro generálního ředitele firmy, Josefa Vozdeckého, který nyní odchází do důchodu :-) Osobně bych tak nějak čekal, že podobná ocenění, která propagují kvalitní vína z Čech a Moravy, budou dostávat spíše střední či menší vinaři, kteří jsou prakticky v celém vinařském světě vždy nositeli té nejvyšší kvality. A velké podniky si vystačí s různými cenami za jednotlivá povedená vína a ještě spíše za marketing, design vinět, firemní časopisy či top firmy roku v oboru potravinářství :-)

Váš názor? Je Bohemia Sekt skutečně vinařstvím roku a jejich produkty tím, čí se můžeme ve vinařském světě opravdu pyšnit? Která firma je podle Vás nejvýznamnějším, nejlepším či nejzajímavějším (klidně jmenujte více) vinařstvím v ČR a proč?

Komentáře používají Disqus