čtvrtek 17. března 2011

Armáda proti vinařům, ženy pijí před sexem, Češi vinaří v Číně, Amerika na vinné špici

Katedrála v RemešiLetos tomu bude 100 let od chvíle, kdy francouzská armáda v počtu zhruba 40 tisíc vojáků vytáhla proti vinařům v oblasti Champagne. Proč? Vinaři, či často spíše pěstitelé hroznů, požadovali jasné vymezení apelace a tím i pravidel pro výrobu vína, světe div se. Vzbouřili se proti tomu, jakým způsobem je berou na hůl obchodníci, kteří navíc prý kazili dobré jméno Champagne tím, že pod tímto jménem prodávali i víno dovezené kdo ví odkud. Zajímavé, dnes se podobné věci dějí i u nás, jen se nebouří ani vinaři ani zákaznici. Holt jiná doba :o) O tématu se čtivě a se spoustou detailů rozepsal Tomáš Dominec, zajímavý pohled do historie jedné z nejprestižnějších vinařských oblastí to je, vřele doporučuji.

V Elle se objevil povedený článek o výzkumu společnosti FemFresh (něco málo z něj je i česky v Barových novinách), který v podstatě říká, že ženám vyhovuje popít něco alkoholu před sexem. A to prosím nejde jen o „snížení zábran“ při lovu nového muže, ale 75% žen preferuje skleničku či dvě vína i před sexem se stálým partnerem / manželem! Co vy na to, ženy? :-) Elle doplňuje i další poznatek z University of Bristol, že mírně přiopilé ženy i muži mají tendenci hodnotit osoby opačného pohlaví lépe než za střízliva. Ovšem ráno se názor žen vrátí do normálu, zatímco muži jsou stále pod vlivem předchozího lepšího hodnocení. To jsou věci…

reklama

Česká firma Telor buduje u města Qingdao mezi Šanghají a Pekingem „malé Burgundsko“, alespoň to tvrdí týdeník Ekonom, vlastní web vinařství spíš mluví o odbornících z Bordeaux. Ekonom též říká, že „Firma pod značkou Great River Hill získala exkluzivní licenci na francouzské sazenice vinné révy právě z Burgundska, vysadila je na několika desítkách hektarů pronajaté půdy a letos plánuje panenskou sklizeň.“ Což mi úplně nekoresponduje s dalším údajem, že „V nabídce by měla být klasická červená vína odrůd, jako je Cabernet Sauvignon, Merlot či Shiraz.“. Tak nevím, mám o Burgundsku, ať už malém nebo tom pravém, trochu jiné odrůdové představy. A o exkluzivních licencích na révu z Burgundska taky jisté pochybnosti. Přemýšlím, zda se stala chyba v redakci, nebo přišla zkreslená informace přímo z vinařství. Každopádně tenhle podnik už stojí za víny Enira z Bulharska, měl jsem možnost některá červená chutnat a byla opravdu výborná (technicky skvěle zvládnutý takový ten moderní Bordeaux styl).

A jedna gratulace do USA, které se právě stalo zemí s největší spotřebou vína a předstihlo i Francii. A to se prosím jsou schopni z obrovské části zásobovat sami, jen Kalifornie stojí za 61% trhu. Ovšem zas taková sláva to vlastně není, protože těží z velikosti země. Spotřeba na hlavu je sotva deset litrů, to i u nás se vypije dvojnásobek :o)

Komentáře používají Disqus