středa 17. dubna 2024

Průřez bublinami od Barone Pizzini

Už je to nějaký pátek, co jsem se tu rozepisoval o bio vinařství Barone Pizzini (web) a jejich bublinách. Nedávno do Prahy dorazil šéf a spolumajitel vinařství (a zároveň prezident Consorzio Franciacorta, už podruhé za sebou), Silvano Brescianini, aby společně s dovozcem Albarelo představil průřez produkcí. A to nejprve na veskrze příjemném neformálním obědě v Amano (odtud jsou poznámky) a následně i večeři (tam jsem nebyl) pod taktovkou mišelinského Vita Mollicy v Aromi. Sám Silvano je původním povoláním someliér, pracoval ve špičkových podnicích v Itálii (kupříkladu v Antica Osteria del Ponte, ve své době jedna z tehdejších pouhých čtyř italských mišelinek) a také v USA a do Barone Pizzini původně přišel v roce 1991 starat se o jejich nově otevíranou restauraci. Za mne celkem inspirativní kariérní posun :-) Úvod k samotnému vinařství najdete v onom starším článku, moc se nezměnilo, a můžeme se mrknout rovnou na jednotlivé chutnané lahve.

Franciacorta „Animante“ Dossagio Zero je základ jejich produkce, z vícero vinic u obcí Provaglio d’Iseo, Passirano, Corte Franca a Adro. Nejprve tiché víno zrání asi 8 měsíců v nerezu a pak druhotná v lahvi a na kalech 20-30 měsíců (toto bylo z magnumky, kde obvykle déle) a následně postupně několik odstřelů kalů a bez dozáže. Ještě mají variantu L.A., která zraje měsíců sedmdesát. Odrůdově Chardonnay 63 %, Pinot nero 18 %, Pinot bianco 12 % a konečně Erbamat 7 %. Pokud vám poslední jmenovaná odrůda nic neříká, pak vězte, že je v Lombardii původní, bílá a pozdně dozrávající a dává poměrně neutrální vína s vysokou kyselinou, takže docela ideál na boj s klimatickou změnou a udržení svěžesti u bublin. Každopádně tohle víno je čerstvé, svěží, čisté, energické, minerální, citrusovo-florální. Suché, šťavnaté, vyvážené, docela intenzivní a opět spousta energie, přímé, s minerální linkou a pěknou strukturou, skvěle pitelné a slušně dlouhé. Upřímně tenhle projev by leckteré neročníkové šampi mohlo závidět :-)

Franciacorta „Naturae“ Edizione 2019 Brut Nature je čistě ročníkový kousek z 61 % Chardonnay a 39 % Pinot Nero z vinice Gremoni a výše položené vápencové polohy Pian delle Viti. Zrání deset měsíců v nerezu a snad také ve starších sudech, na kalech v lahvi 30-40 měsíců. Tady je projev lineárnější, přísnější, je to minerální tvrdý strukturovaný kousek, citrusový, energický, delší. Za mne to ještě potřebuje trochu zrát a sednout si, teď je možná až moc rákoskou přes prsty.

Franciacorta „Satèn“ Edizione 2019 Brut je čisté Chardonnay z několika různých vinic, po fermentaci 10 měsíců zrání napůl v nerezu a použitých barrique sudech, poté v lahvích na kalech 30 až 40 měsíců. Bohatší, krémovější, citrusově ovocný projev s jasným toastovým dotykem dřeva. Poměrně intenzivní v chuti, skvělé výrazné kyseliny dokonale vyvažují vlastně poměrně nízkou dozáž jen 4 g/l. Citrusové, krémové, minerální, strukturované, klasické, seriózní… tohle jsou krásné bubliny! Přístupnější než Naturae, ale zároveň za mne (fakt to říkám?) o chlup lepší víno, které bude zrát neméně dobře.

Franciacorta „Rosé“ Edizione 2019 Brut je opět jeden ročník a směs vícero vinic, odrůdově Pinot nero 70 % a Chardonnay 30 %, růžová barva je získána krátkou macerací. Školeno 10 měsíců půl napůl v nerezu a barrique sudech různého stáří a poté 30-40 měsíců na kalech v lahvi. Světlejší růžová barva. Čerstvé, energické, čisté, poměrně expresivní v aromatice do drobného červeného ovoce, peckovin, minerální linka. Suché, strukturované, šťavnaté se skvělou kyselinou, ovocnost kopíruje vůně, mineralita, skvělá vyváženost, dobrá délka. Dozáž 4 g/l se v tom opět ztrácí a jen dodává balanc. Krásné pití, baví velmi.

Franciacorta „Bangadore“ Riserva Milessimato 2015 Dosagio Zero je jejich prestižní cuvée, nevzniká v každém ročníku ale jen v těch top. Jedna specifická vinice Roccolo s hlubokou písčitou půdou a štěrkem, odrůdově 59 % Chardonnay a 41 % Pinot nero. Již fermentace ve dřevě, následně 8 měsíců v nových a jednou použitých barrique sudech a menších část v nerezu. Na kalech nejméně 72 měsíců (do lahví 06/2016 a tohle odstřel 11/2022, vše uvádí na lahvích). Bohatá, komplexní, krémově ovocná aromatika s výraznějším projevem dřeva, složitější a dosti „vinná“, s trochu pikantnější linkou až evokující stylistiku jmen jako Selosse nebo specifických vín od Champage Jacques Lassaigne, nakolik je to stále dost jiné a s dost odlišnou strukturou. Suché, intenzivní, krásně postavené, citrusové, minerální, dlouhé… tohle je špičkové. Asi ideál celá láhev, větší sklenka i trošku vyšší teplota a užít si…

Franciacorta „Bangadore“ Riserva Rosé Milessimato 2011 Dosagio Zero je stoprocentní krátce macerovaný Pinot nero z vinic Roccolo a Gremoni v Provaglio d’Iseo, fermentovaný a školený 8 měsíců v barrique sudech a následně vyzrávaný nemalých 128 měsíců na kalech v lahvi. Je toho jen pár stovek lahvá. Mimochodem pro zajímavost celkové siřičitany se u všech těchto vín pohybují někde k 50 mg/l, u věcí s dozáží lehce nad 60 mg/l. Výraznější, trochu tmavší barva, na růžovku. Červená až trochu tmavší ovocnost, peckoviny, výraznější, kouřové a minerální, bylinkové, dřevo krásně zakomponované. Suché, šťavnaté, se skvělou kyselinou, výborná délka, mineralita, struktura, dlouhé. Pocitově plnější, ale alkohol mají všechna ta vína úplně stejný. Koncentrované, extraktivní, seriózní… krásná věc. Jo, už to atakuje sto euro, co naděláte.

Komentáře používají Disqus