úterý 9. dubna 2024

Růžová cava, Lambrusco a fajn Champagne

Na začátek dubna hodně nechutná vedra sice už (doufejme…) končí, ale přesto si dovolím odhrnou alespoň pár z bublin vypitých v poslední době. Snad se žádný z producentů neurazí, že je ve společností dost odlišných apelací :-) Otevřel jsem něco od Celler Kripta (web) aka vinařství Agustí Torelló Mata. Myslím, že to jméno bylo natolik matoucí a pletlo se s tolika různými jinými producenty, že se rozhodli pro změnu a dominantně je na vinětách toto :-) Ostatně Kripta je dlouhodobě jméno jejich prestižního cuvée a o dalších kouscích tohoto vinařství jsem tu psal opakovaně. Mám moc rád jejich lahve se symbolem ručního setřásání kalů přímo ve skle. Jinak bio a jen vlastní hrozny, spontánní fermentace, delší zrání na kalech a tak, v rámci apelace Cava jde aktuálně za mne o jeden ze symbolů kvality. Jejich Trepat Brut Reserva Rosé 2021 (Cava Guarda Superior) jsou růžové bubliny stoprocentně z odrůdy Trepat, kaly odstřeleny na konci ledna 2024 (tj. zrání něco přes dva roky). Výraznější, malinová barva a pěkné perlení menších až středních bublinek. Čerstvá, expresivnější aromatika, drobné červené ovoce, lehce toastové, dotyk bylinek. Suché, čisté, lehkost a pitelnost, ale má i důraz a je docela bohaté, fajn kyseliny, dotyk dozáže a vyvážené, lehounká svíravost a překvapivě dlouhé. Serióznější, krásně udělané růžové bubliny, výborné pití co si dám kdykoliv rád znovu. Zaplatil jsem za to 14€ a nestěžuji si.

Po docela dlouhé době, kdy jsem se s těmito víny vlastně nepotkal, mi ve sklence skončilo Lambrusco Frizzante dell’Emilia 2022 od naturální Azienda agricola Donati Camillo (web). Psal jsem tu o nich v roce 2014 :-) Odrůda Lambrusco Maestri z redukované sklizně, víno dokvašené v lahvi. Temné, hluboké v barvě, perlení nijak výrazné ale je tam. Zemitější, temně hroznově a lesně ovocné, černý rybíz a florální linka, ve sklence se toho divoce děje docela hodně :-) Suché, středně plné, šťavnaté s výraznou kyselinou a také tříslovinami a svíravostí, tmavě ovocné, docela dlouhé. Expresivní, zábavné. Ideál teda s nějakými mastnými pochoutkami :-)

Otevřel jsem láhev od Champagne Jean Josselin (web) z Gyé-sur-Seine v Côte des Bar, nového producenta na našem trhu (vozí Alma Wines). Pěstitelé hroznů už od poloviny 19. století a od roku 1957 i šampaňský producent, členové Terra Vitis s čistším přístupem ve vinicích, pěstitel pracující jen s vlastními hrozny. Primárně to byl vždy Pinot Noir, ale mají i nějaké to Chardonnay a Meunier. Doma jsem otevíral jejich základní Cuvée des Jean Extra-Brut, což je stoprocentní Pinot Noir a v mém případě šlo o bázi 2020 z 60 % + perpetuální rezervu předchozích let. Malolaktika komplet proběhla. Do lahví šlo až v létě 2021 a na kalech si poleželo do listopadu 2023, dozáž 3 g/l. Výrazná pěna a také hodně perlí, menší až střední bublinky. Čerstvé, navinulejší jablíčkové, trošku „celaskon“ citrusové, přímé, čisté. Suché, čisté, fajn kyseliny a vyvážené, příjemné přímočařejší snadné skvěle pitelné šampi. Měl jsem předtím i sklenku jejich Aux Origines 2018 Extra Brut, což je opět čistý Pinot, ale z jediného cru (Comelle Navier) a ročníku. Do lahví léto 2019 a odstřel říjen 2023, na kalech tedy 4 roky. Dozáž jen 2.2 g/l. V projevu o něco toastovější, kořenitější, s navinulými malvicemi, zralá hruška. Suché, čisté, zakulacenější (čekal bych o něco přísnější projev), ovocné, solidní čistě udělané šampi.

Komentáře používají Disqus