pondělí 6. prosince 2021

Výborná vyzrálá cava za rozumný peníz

Nedávno jsem si chtěl ověřit, zda Agustí Torelló Mata (web) stále drží stejnou úroveň kvality, a otevřel dalších ročník jejich Cava Gran Reserva, 2013 Brut Nature. Stále platí vlastní vinice a v nich čistě (bio s inklinací k biodynamice), staré keře (50+ let), ruční sklizeň, spontánní fermentace a i jinak poctivá práce ve sklepě, delší školení na kalech. Odrůdy jsou vždy stejné, ale jejich poměr se každý rok liší, někdy i o desítky procent, není tam jeden jasný recept. Tentokrát je to téměř na třetiny – 35 % Macabeu, 34 % Xarel·lo a 31 % Parellada. Vína odstřelují postupně a šarže se mohou výrazně lišit, ostatně jsem o tom psal u jiného jejich vína, zde jsme degorzáž 10/2019 a na kalech v lahvi nějakých šest let, což je i aktuální minimum pro tohle víno. Najdete i kousky odstřelené po 7+. Na vinětě se pyšní i frčkou Vegan. A mám opravdu rád jejich lahve s logem lahve v pupitru přímo ve skle. Trochu mne překvapuje, že zatím zůstávají věrni značení Cava a ještě neprchli k některé z alternativ :-)

Výraznější, lehce nazlátlá barva. Pěkné vytrvalé perlení malých bublinek. Hlubší, bohatší aromatika, ve které se spojují sušené květy a bylinky s malvicemi, hlavně jablko, a linkou toastu a oříškového másla. V chuti je dojem překvapivě plnější než by napovídalo pouhých 11.5 %, opět hlubší a seriózní a krásně strukturované s fajn kyselinami, malvice a bylinky, fajn délka s lehce oříškovým závěrem. Povedené zralejší bubliny, spíše než aperitivní kousek na večer k filmu nebo knížce. Cena u nás nějakých šest stovek nepůsobí zas tak drasticky, vzhledem ke všemu výše řečenému. Ale v momentě, kdy to kupujete na zahraničním e-shopu i s dopravou za 15€, tak… je to najednou ještě násobně lepší.

Už tu na téma cen vlastně nic moc nepíšu, jen bych se opakoval, jako teď. Nerozčiluju se, ani trochu. Snažím se co to jen jde nakupovat u domácích dovozců, pokud mi jejich ceny přijdou fér. Nejsem pitomej a nečekám, že zaplatím to samé co u vinaře v zemi původu vína :-) Pokud mi ceny přijdou mimo a o víno mám zájem, prostě si ho koupím jinde v EU. Opakovaně se mi stalo, i když jsem třeba poptával něčeho 4-6 kartonů na Družstvo nebo do domácích zásob na nějaký ten rok dopředu, že místní cena lahve (a to prosím už se slevou za množství, velkoobchodní) vycházela o desítky procent více, než naprosto běžná e-shopová cena za jednotlivou láhev bez jakékoliv (i s rozpočítanou dopravou některou ze spedičních firem) za hranicemi. A to pak prostě „podpora menších dovozců“ a „utrácení u lokálních firem“ jdou stranou a promluví čistě peněženka.

Komentáře používají Disqus