pondělí 13. prosince 2021

Sylván, Veltlín a Rulandské modré v bílé z Pfalze

O Weingut Meier (web) z obce Weyher (in der Pfalz) už jsem se tu zmiňoval opakovaně, šlo ovšem vždy o různé verze jejich Rieslingu, varianty z odlišných podloží či lišící se technikou zpracování. Na nedávné ochutnávce německých vín mne ale dost oslovilo jejich mladé Scheurebe právě z Weyheru. A vůbec špatná nebyla ani jejich bílá a šedá burgunda, v kontextu těhle odrůd určitě přísnější a zábavnější než průměr. A teď jsem si doma projel tři další odrůdy co připravují. Až vám bude zase někdo říkat, že na Moravě oproti zahraničí všichni dělají 15+ odrůd, klidně odkažte na Meierovi ;-) Ve sklence mi skončil jejich Silvaner, Grüner Veltliner a také Spätburgunder, ovšem v bílé podobě, vše vína ze základní (nepočítaje litrovky) gutswein řady.

Silvaner trocken vom Kalk 2020 aka Sylvánské zelené z vápence je uložen v lahvi tvaru pistole se šroubovým uzávěrem, totéž bude platit i pro ostatní vína. Barva citronová, trochu světlejší. Čerstvá, svěží vůně, s minerální linkou, žluté ovoce a lehce krémovost, dotyk podbělu a medu. Z vůně kyseliny a šťavnatost a chuť v tomto nezklame. Středně plné, trochu výraznější kyselina a jen decentní dotyk cukru a vyvážené, žluté malvice, dost slušná délka, hezky pitelné. Baví! Krásně udělané, vlastně vzhledem ke kategorii překvapivě seriózní bílé.

Grüner Veltliner trocken vom Löss 2020 a tedy Veltlínské zelené ze spraše z vinice u Hainfeldu. V Pfalzi tuhle odrůdu pěstuje vícero vinařství a najdete ji i v dalších německých oblastech, hlavně v Rheinhessen a něco v Rheingau (a s pokusy i jinde). Ještě do třicátých let byla úplně obvyklá v mixovaných výsadbách, dnes si s ní znovu hrají ale celkem je jen na nižších desítkách hektarů. Barva opět světlejší citronová. Čerstvá vůně, o něco méně minerální, aromaticky zralé jablko a lehce bonbónově žluté ovoce, trochu pepřové, decentně krémové. Svěží, živé až lehce zbytek CO2, středně plné ale o chlup plnější než sylván, výrazná kyselina vybalancovaná lehkým zbytkovým cukrem (papírově přes 7 gramů, ale dobře skryto), malvice, kořenitá a mírně nahořklá delší dochuť. Slušný kousek.

Spätburgunder trocken 2020 Blanc de Noir je Rulandské modré především z vápenitých půd, připravené bez macerace a jako bílé. Výraznější barva, ve žluté trochu měděný odlesk. A ve sklence celkem dost bublinek. Mladistvá, trochu zaprděná reduktivní vůně, vyloženě potřebuje rozdýchat. Postupně docela výrazná ovocnost, zralé malvice, dotyk drobného červeného, sladší dojem z vůně až jakoby ovocný koláč s drobenkou. V chuti ale suché, živé, středně plné, výraznější, ovocnost do jablka, slušná délka. O něco plnější a slušná koncentrace, středně dlouhé. Inu proč ne.

Všechna tři vína byla fajn, ale z těch tří mi nejvíce sedělo Sylvánské. Ale když podobné peníze stojí jejich Riesling, tak… prostě sáhnu po něm, přiznávám. Osobně nedám dopustit na jejich Riesling Schiefer a Granit, tam je pro mne poměr ceny a zábavnosti největší :-) Weingut Meier vozí Mikuláš Cylek aka CCVino.

Komentáře používají Disqus