středa 8. prosince 2021

Vinařství Václav a vrcholná řada Princeps

Už je to pár měsíců, co jsem zde psal o Vinařství Václav (web) a sadě vín z ročníku 2019. A nedávno měl možnost ochutnat, respektive se věnovat celým lahvím, dalším dvěma kouskům. Do nabídky totiž přidali novou vrcholnou řadu nazvanou PRINCEPS. Jdou o jakousi jejich „rezervu“, výběr top hroznů/sudů, s delším školením (aktuálně je to 10 měsíců v nových a dalších 8 měsíců v jednou použitých barrique) a na trhu v podstatě až nějaké dva roky po sklizni. Vína vznikají bez aditiv a nějakých složitých intervencí až do lahvování, kdy jsou filtrována a zasířena. Z ročníku 2019 je takto k dispozici směs Merlotu s Cabernetem a připravili také Pinot Gris, kterého byl ale jen jeden sud a už je v podstatě pryč.

Pinot Gris Princeps 2019 je v těžší burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a celokorkem. Původ hroznů je v kurdějovské trati Díly. Trochu výraznější žlutá barva. Aromatika poměrně dost citrusová, něco malvic a výraznější linka dřeva. Suché, čisté, středně plné, slušné kyseliny (byť bych osobně zvládl i o trochu více) a svěžest ale celek spíše uhlazený, lehce krémové, sladkost dřeva, pěkně postavené a delší. Citrusové, serióznější. Hlavně v aromatice dřevo docela výrazné, ale věřím, že čas s tím ještě pohne. V chuti mne nerušilo a víno bavilo, není to taková ta dřevěná obluda, kde přes vanilku a máslo nejde cítit nic jiného.

Merlot & Cabernet Sauvignon Princeps 2019 má stejnou ambaláž, hrozny taktéž trať Díly. Barva tmavá rubínová, lehce do fialové. Tmavší ovocnost, zralá do tmavých peckovin, lehce pikantní, se sladší kořenitostí a kávovo-čokoládovým dřevem. Se vzduchem a časem sušené švestky, uzené maso. Suché, středně plné až plnější, tmavší ovocnost, sladkost dřeva, třísloviny výrazné ale jemnozrnné měkčí, delší sladší dojezd. Dobře postavené, ovocnost, čokoláda. Koncentrované, ale ne těžké, alkohol v rozumných mezích a vyvážené. Potřebuje ještě čas, ale už teď poměrně efektní červené, s výrazným dřevem ale ještě není nějak přehnané, hroznů je tam dostatek :-) Seriózní červená Morava s potenciálem zrát.

S touhle řadou šlo vinařství na „odvážných“ 850 Kč. Což už dnes vlastně nepůsobí tak šíleně, vzhledem k současné inflaci, obecnému zdražování, spoustě dalších drahých moravských vín z posledních let. A případně i snaze udržet si víno (které v pohodě vydrží v kondici mnoho let) v nabídce delší dobu. Přesto jde o… ambiciózní částku. Místo původu je samozřejmě unikátní. Ale nebavíme se o nějakých lokálních odrůdách, kde existuje méně srovnání, ale o 33€ za jednu z „nejprofláklejších“ tradičních červených směsí, typický Bordeaux blend, kterého najdete na celé planetě tisíce příkladů a na našem trhu určitě vyšší stovky. A v tomhle kontextu bude obhájit si místo mezi podobně naceněnými lahvemi určitě náročné. Minimálně do slepých degustací vín v tomhle stylu zapadne myslím skvěle a na stole rozhodně ostudu neudělá :-)

Komentáře používají Disqus