čtvrtek 2. prosince 2021

Sparklers, somíci, Eloi Dürrbach, Mouton 2019, opilá Austrálie a WS TOP 100

Tvůrci filmové série SOMM, o které jsem tu něco málo psal, přišli s novou „reality show“ nazvanou Sparklers, venku je na platformě SOMM TV první osmidílná sezóna. Jde v podstatě o koncept kuchařské soutěže, ve které ale somíci navíc párují jídla s různými druhy bublin. Zatím jsem neviděl ani díl, ale vzhledem ke svému bublinovému postižení tomu možná dám šanci. Pořad přichází v době, kdy vrcholí aféra v Court of Master Sommeliers, i o té jsem se zde zmiňoval. Sexuální obtěžování nakonec stálo místo v organizaci celkem šest členů, jedním z nich je i legendární Fred Dame, prominentně prezentovaný právě i ve filmech SOMM. K tématu The Drinks Business, obsáhleji Wine Spectator a zamyšlení měl i W. Blake Gray na Wine Searcheru. Mimochodem začíná lehce kontroverzním prohlášením, že celý ten Master Sommelier program je vlastně trochu pochybný, protože první, co většina z úspěšných studentů po získání odznaku udělá je, že si najde práci, kde už nemusí být sommeliérem :-)

Když jsme u profesionálních sommeliérů… domácí Jakub Přibyl na soutěži The Best Sommelier of Europe & Africa 2021, kterou The International Sommelier Association letos pořádala na Kypru, obsadil čtvrté místo. První příčku získal Salvatore Castano z Itálie, druhou Nina Højgaard Jensen z Dánska a třetí Suvad Zlatic z Rakouska. Oba muži mají spíš jiné vinné aktivity než že by byli přímo na place, Nina pak pracuje pro jednu z kodaňských nejulítlejších restaurací, Alchemist. Kde termín „zážitková gastronomie“ získává další rozměr :-)

Zemřel Eloi Dürrbach, zakladatel Domaine de Trévallon. Jejich červená z Provence, s důrazem na v místě ne zrovna typickou odrůdu Cabernet Sauvignon, patří mezi legendární vína. Každý ročník měl navíc unikátní vinětu, jejich autorem byl René Dürrbach, otec vinaře.

Château Mouton Rothschild pokračuje v tradici započaté v roce 1945 a i pro ročník 2019 je viněta dílem některého ze současných umělců, tentokrát je to dánsko-islandský Olafur Eliasson. Solar Iris of Mouton se mi upřímně líbí. A myslím, že fotka viněty je asi tak nejblíž, jak se k tomuhle vínu dostanu :-) Ale kdo ví, třeba za pár (desítek) let, nějaký degustační vzoreček. Člověk můžeš snít :-)

Nejopilejší zemí roku 2020 byla… Austrálie! V Global Drug Survey 2021 se zjistilo, že zatímco v průměrné zemi se lidé opili zhruba 15x do roka, tak v Austrálii to bylo 27x. Upřímně… se jim ani nedivím. Obludné požáry, záplavy, covid…

Wine Spectator odhalil žebříček TOP 100 vín pro letošní rok. Tradičně jde o sbírku „obvyklých podezřelých“, byť už to zdaleka není tak monotematické jako dříve. A i pár nečekaných kousků tam je. Třeba levná švýcarské směs odrůd Jacquère, Chasselas, Chardonnay a Altesse na 55 místě. Nebo růžová Txakolina na místě 66. Mimochodem medián cen vítězné stovky mi vyšel na 41 dolarů (průměr 62 dolarů).

Komentáře používají Disqus