středa 3. listopadu 2021

Ochutnávka německých vín s pozvánkou

Dnešní krátký report ze včerejší degustace německých vín bude v úvodu pozvánkou na akci, která se koná zítra. Sice je už dobu v kalendáři a několikrát na ni upozorňoval v newsletteru, ale opakování je… znáte to. Dovozci Mikuláš Cylek a Petr Zárybnický připravili Přehlídku německých vín v Praze, celkem logicky s důrazem na tamní ryzlinky ale čeká nás i nemálo pinotů a dalších odrůd, a osobně dorazí i dost vinařů. K ochutnání budou vína od producentů jako F.J. Eifel, J. B. Becker, Hans Wirsching, Nick Weis, Chat Sauvage, K.F. Grobe, Wagner Stempel a kupy dalších, včetně nějakých na poslední chvíli přidaných překvapení. Na Německo zaměřených akcí tu není zrovna mnoho a tady to vypadá víc než lákavě, už dva měsíce se fakt těším. Tak doufám, že se tam s někým potkám :-)

Včerejší ochutnávka nebyla soukromou akcí dovozců, pořádal ji Deutsche Weininstitut (DWI) ve spolupráci s Velvyslanectvím Spolkové republiky Německo přímo v reprezentativních prostorách Velvyslanectví SRN. Cílem bylo představit všech 13 německých oblastí na produkci 26 vinařství, vinařských společností a distributorů. Kvalita zástupců jednotlivých oblastí kolísala, u některých šlo najít opravdové hvězdy a u jiných spíš běžnější vína. Z některých oblastí bylo vinařství vícero, z jiné třeba jen jedno. Nebo nakonec žádné, pokud jsem ovšem tamní vína nepřehlédl a nebyla zastoupena v nabídce některých větších vinařských skupin, kterým jsem po pravdě zas tolik pozornosti nevěnoval. Vyloženě vlastním vinařstvím tak nebyl zastoupen Mittelrhein ani Ahr, Franken šlo najít alespoň v rámci nabídky German Wine Group. Trochu jsem očekával jedno „běžné“ (rozuměj typického zástupce) vinařství z každé oblasti. Což nic nemění na tom, že tam byla opravdu spousta výborných vín z různých koutů Německa :-)

Nebudu to brát nijak detailně, berte to spíš jako mé rychlé poznámky čemu se věnovat více v budoucnu a/nebo přímo nakoupit. O Weingut Meier z obce Weyher jsem tu psal už opakovaně, na téhle akci představili spíš jiné odrůdy než Riesling, ale ten mne stejně bavil nejvíc. Konkrétně to byl čerstvý, šťavnatý, neuvěřitelně dobře pitelný Riesling Granit 2020. A dost mne oslovilo i jejich voňavé a hezky postavené Scheurebe 2020. Vozí CC Vino. I o vinařství Von Winning tu píšu pravidelně, na stánku šlo ochutnat několik úrovní ryzlinku a také výborný Sauvignon a jejich první GG Pinot Noir z polohy An den Achtmorgen v Rupperstbergerg Reiterpfad, velmi slušný kousek s potenciálem. Já ale určitě pořídím klasický gutswein Win Win Riesling 2020, krásně čerstvý a překvapivě elegantní „chlastací“ ryzlink s něčím navíc. A pak jejich vesnický Forster Riesling 2020, to je fakt krásná minerální a trochu „vulkanicky“ pikantnější a zároveň ovocná, šťavnatá, vyvážená zábavná záležitost. Skvělý kousek co navíc nádherně vypadá. Vozí WineGeek. A i do třetice Pfalz… hvězdný Philipp Kuhn. I zde od základu po GG výborné kousky, asi nejvíce mne bavil krásně postavený, minerálně-citrusový, bohatší Riesling Laumersheimer Steinbuckel GG 2018. No a pak rozhodně červená. St. Laurent Laumersheim Réserve 2016 byl strukturovaný, bohatší, peckovinové a hodně „pinotový“ seriózní kousek. A Pinot Noir Laumersheimer Kirschgarten GG 2017 opravdu krásné expresivní červené, které by mohlo v poklidu stát proti leckterým velkým cru z Burgundska a nemuselo se za nic stydět. Tohle moc chci pít celou láhev v poklidu domova z odpovídající velké sklenice, dát tomu čas a prostor. Vozí Domaine Hugo.

A popojedeme do Nahe do Gut Hermannsberg. O nich jsem ještě nic nepsal a měl bych napravit, původně královské pruské a poté státní vinařství (díky čemuž mají obrovské nefragmentované vinice hned u vinařství) má už přes dekádu nového soukromého majitele a připravuje jedny z top německých ryzlinků současností. Nahe docela pomohla změna klimatu a tahle oblast je vůbec extra zajímavá. Jejich jemnější ale důrazný, strukturovaný, šťavnatý, minerální, klasický Niederhausen „Vom Schiefer“ Riesling 2020 mne nadchl. Hrozny jsou komplet z jejich monopolní trati Hermannsberg. Fascinující již nazrálejší nádherný kousek byl Riesling Schlossböckelheimer Kupfergrube GG 2015, jemný a elegantní, s podbělem a bylinkami a dotyky medu nad peckovým ovocem, minerální, s krásnou kyselinou a jen dotykem cukru, citrusy a meruňky a ledasco dalšího. Komplexní, velké bílé. V katalogu je, že hledají dovozce, ale i tohle má Domaine Hugo.

Z oblíbenců jsem se zastavil prochutnat aktuální nabídku Lisy Bunn z Rheinhessen. Bavil mne úplně základní čerstvý chlastací „busy Lizzie“ Riesling 2020 a mnohem více Nierstein Riesling 2020, o něco strukturovanější a krémovější, ale stále především čerstvý, výtečně pitelný a přístupný. A fajn byl i základní Pinot Noir 2019 a Reserve 2017, vlastně bych možná sáhl po snadno pitelném ovocném mlaďochovi. Vozí Vinonaut. Vůbec jsem se nenudil u moselského vinařství Eifel-Pfeiffer, například u předfyloxerového Riesling Graacher Domprobst „Der Wurzelechte“ Alte Reben 2020, suchého minerálního ale i medového expresivního kousku. Vinařství Riffel z Rheinhessen mělo jedny z nejzajímavějších bublin na akci, v lahvi kvašený Riesling sekt přes tři roky na kalech, trochu zralejší, kouřový, expresivní, vyvážený. A bavil mne přísnější Riesling Binger Quarzit 2020. Stále z Rheinhessen jsem projel kousky od vinařství Knewitz, která charakterem znatelně vybočovala a rozhodně budila pozornost. Už základní gutswein Riesling 2020 byl výtečný, kouřově-minerální, bohatší, strukturovaný. Ale nadchl mne Riesling Hundertgulden 2019, voňavý, bylinkový, s ovocností evokující angrešt a trochu citrusů a exotického ovoce, v chuti minerální, ne tak expresivní v chuti ale skvěle strukturovaný a volající po detailní zkoumání v klidu. Skvělý. Vozí B-wine.

Komentáře používají Disqus