středa 10. listopadu 2021

Zábavný Riesling z Rheingau a přijemná Mosela

Než se postupně dostanu k reportu o německých vínech z přehlídky minulý týden, tak odhrnu dva ryzlinky vypité mimo ni. A začnu s Corvers-Kauter Riesling R3 2019 aka Rheingau Riesling Remastered. Bio, směs z vinic v obcích Oestrich, Winkel a Rüdesheim a taková jejich představa o „základním“ vyváženém chlastacím suchém rýňáku z jejich skvělých terroir, viz i manifest na webu (a najdete jej také, coby hezky poskládaný papír, ovinutý okolo hrdla lahve). Už jsem tu o něm psal dříve, ale devatenáctka je dost možná nejlepší ročník co jsem od nich pil (ono celé vinařství obecně letí nahoru) a aktuálně ve skvělé podobě. Láhev pistole se šroubovým uzávěrem. Světlejší citronová barva. Čerstvá, čistá, slinosbíhavá vůně, bezva kombinace zralé ovocnosti – limetka, hruška – trochu sladší, s lehce exotickou kokosovostí, decentně florální linkou a kouřovou mineralitou. Suché, středně plné, šťavnaté, vyvážené, s bezva kyselinou a sladkou ovocností, fajn délka a super pitelnost. Nijak složité, ale děsně příjemné. Vozí Vinonaut, ale teď už je v prodeji 2020. Čas vyzkoušet…

Při víkendové návštěvě jsem dostal do sklenky Riesling Schieferstein 2020 trocken z Weingut Lotz, šestihektarového vinařství se sídlem v Erdenu, takže jsme v části Mosely z nejslavnějších. Vinařství kouká přes řeku na vinici Erdener Trepchen a tohle víno pochází z Erdener Herrenberg, což je v podstatě pokračování téhož svahu, jeho vrchní chladnější a čistě břidlicová a kamenitá část. Víno je nerezovka z trochu pozdějšího sběru hroznů. Ve vůni čisté, s trochu výraznější ovocností do meruňky a jablka, květinová a decentně minerální linka. V chuti suché a s velmi fajn kyselinou ale s jasným „uhlazujícím“ zbytkovým cukrem určitě někde k deseti gramům, s pěknou sladší meruňkovou ovocností, vyvážené, hodně přístupné a líbivější aniž by bylo podbízivé, sympatické. Za mne taková „iniciační droga“, moselský charakter tam rozhodně je, ale zároveň to neděsí břidlicovou šutrovostí a nějak masivní kyselinou (na čemž má ale velký podíl i specifický ročník). Pro to se člověk nadchne později :-) Co je pro mne ale zásadní je fakt, že kamarádi začínají nosit na návštěvy a setkání nad deskovými hrami německé ryzlinky! A tak to má být :-)

Komentáře používají Disqus