pátek 19. listopadu 2021

Ganevat prodán, Bordeaux zelená, Michelin a Praha, Adele pije víno

Jean-François Ganevat, legenda Jury obdivovaná jak v kruzích příznivců naturálna i tak i mezi milovníky tamních tradičních špičkových vín, se rozhodl prodat jak vinařství, včetně veškerých vinic a skladových zásob a aktuálně školených a zrajících vín, tak i négocianstké podnikání. Kupcem je Alexander Pumpyanskiy, ve Švýcarsku žijící ruský podnikatel a syn ocelářského magnáta. Ten již vlastní Prieuré Saint-Jean de Bébian v Languedocu, které převedl na biodynamiku a celkově dost posunul. V případě Ganevata je ale cílem naopak s věcmi moc nehýbat, zůstávají i Jean-François a jeho sestra Anne. Do podniku se přijde učit a Ganevatovi pomáhat Jocelyn Broncard, enolog se zkušenostmi z Domaine Rolet a šéf jurské vinařské laboratoře. Důvodem prodeje jsou komplikované ročníky, nutnost investic do delšího vyzrávání vín (a problémy s kvašením a zráním některých ročníků, které prostě nejsou ještě připravené) a ostatně i komplikace s „následnictvím“ ve vinařství a celkově snížení tlaku, který na Ganevata v posledních letech byl. S Pumpyanskiym si prý lidsky sedl a vše vypadá nadějně. Tak uvidíme…

Bordeaux dále zelená. Nejen že směrem bio jde stále více producentů, včetně naprostých legend (aktuálně je v přechodném období na certifikaci i Lafite Rothschild), ale podmínka ekologičtějšího hospodaření se dostává do pravidel celých apelací, spolků a certifikací. Alliance des Crus Bourgeois du Médoc měla již v současném hodnocení a pravidlech pro rok 2020 závazek producentů, že budou usilovat o certifikovaně ekologické postupy. Nyní rozhodla, že od roku 2025 budou podmínky účasti tvrdší, mít možnost nést označení Cru Bourgeois budou jen vinařství splňující minimálně certifikaci HVE (haute valeur environnementale) na úrovni 2, pro Cru Bourgeois Exceptionnel pak musí jít o úroveň 3. Ne, není to přímo bio, HVE použití pesticidů a fungicidů spíše jen omezuje než eliminuje, ale zase se více týká témat jako biodiverzita, práce s odpadní vodou, hnojivy a tak. A každopádně jde o krok kupředu.

Průvodce Michelin odtajnil aktuální hodnocení Prahy. Hvězdičky zůstávají beze změn, tedy Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Bib má nově The Eatery a Dejvická 34 by Tomáš Černý. Nově se průvodce alespoň zmiňuje i o pár dalších mých oblíbených podnicích, třeba Výčepu a Taro (o Dian ze stejné stáje zatím ne, asi je moc nový, ale jestli někam z letošních podniků doporučuju zaskočit tak právě tam). Uvidíme za rok. Pokud teda dobu lockdownů (Babiš dnes takovou možnost popřel, takže přijde brzo) nějaké přežijí ve zdraví a zbude jim alespoň trocha kvalitního personálu…

Pravidelný newsletter každý týden, s přehledem článků z toho předchozího a tipy na nadcházející degustace a podobné akce, se docela zaběhl. Vypadá nějak takhle. Pokud ještě nejste přihlášeni a přijde vám to smysluplné, můžete tak učinit zde.

Adele vydala nové album, které obsahuje i skladbu I drink wine :-) A v dřívějších rozhovorech přiznala, že víno má ráda a i její nedávná dieta ji umožnila červené dál pít.

Komentáře používají Disqus