čtvrtek 4. listopadu 2021

Ivan Váňa, Svatomartinské, vinná loupež, Pomerol bez herbicidů a pivní míle

Uplynulou neděli zemřel Ivan Váňa, v prosinci by oslavil osmdesátku. Jeho jméno už bude navždy spojeno s navrácením Mostecka mezi vinařské oblasti. Nejdříve v Chrámcích a později také přímo u Mostu. Vinice sadil nejen na tamních svazích sopečných kopců, ale zkoumal i potenciál navážek z mnohasetleté hornické činnosti. A tak na ploše Čepirožské výsypky nakonec vznikly hned tři vinice, z nichž nejznámější je asi hned ta první, pojmenovaná po patronce horníků – Barbora. Po revoluci se mu podařilo osamostatnit a splnit si sen, místo práce pod Státním statkem Most rozjel vlastní podnik – České vinařství Chrámce. Ale na výsadbu nových vinic nezanevřel a pod jeho rukama vyrostla ta na Hněvíně.

Už jen týden zbývá do chvíle, kdy opět dorazí Svatomartinská vína ročníku 2021. Z celkem 355 přihlášených vín jich hodnocením úspěšně prošlo hned 328 od 80 různých vinařství. Odhadem přijde na trh zhruba 2.2 milionu lahví, maximálně by to mohlo být až rekordních 2.8 milionu. Ale to se uvidí ke konci roku. Převažovat budou vína bílá a z nich dominuje Müller Thurgau. Vlastně mi přijde, že mlaďoši jsou jeden z mála případů, kdy po něm lidé stále ještě sahají s radostí a chutí. Každopádně pro zájemce detailnější info a statistiky.

Před několika dny proběhla ve sklepě španělské dvouhvězdičkové restaurace a hotelu Atrio v Cáceres pečlivě naplánovaná profesionální loupež. Sice zmizelo „jen“ 45 lahví, ale jejich celková hodnota se odhaduje na víc než milion Eur. Vzhledem k raritnosti lahví nebude snadné prodat je na běžném trhu a spolumajitel a sommelier restaurace, José Polo, už sdělil médiím, že by vína od lupičů za nějakou částku odkoupil zpět. Vlastně takové „výkupné“. Především stojí o Château D’Yquem ročníku 1806. Jo, 1806. Lupiči si odnesli i ročníky 1883,1884,1891,1899, 1900 a 1901. A taky nějaké to La Tâche a několik různých ročníků Romanée Conti.

Mluvilo se o tom dlouho a nová pravidla mluví jasně

Pomerol úplně zakázal chemické herbicidy. Coby první apelace ve Francii a očekává se, že další budou následovat. Po vlně protestů klesla spotřeba za poslední roky v Bordeaux dramaticky a zrovna v Pomerolu je tak či onak už prý používá málokdo.

Mám rád víno a ostatně si s velkou chutí dám i dobré pivo. A taky běhám, rád a často, byť tedy preferuji pomaleji trochu delší tratě než nějaké sprinty. Nedávno mne zaujal nový rekord na jednu míli – Kanaďan Corey Bellemore ji dal za 4:28. Říkáte si… co je to za blbost? Vždyť míle už se dávno běhá pod čtyři minuty, i filmy o prvním pokoření tohoto času existují. Inu… Beer Mile World Classic má trošku náročnější pravidla. Musíte do sebe naklopit třetinku (láhev či plechovka, musí jít o naprosto běžné verze a žádné speciality s širším hrdlem etc.) piva a pak teprve vyrážíte. Běží se na ovále a po každém kole vás čeká další pivo, celkem tedy dáte čtyři. Pokud na konci obsah žaludku vyhodíte vedle trati, musíte si dát kolečko navíc. Upřímně už představa míle v tomhle čase mi nedělá úplně dobře, natož v kombinaci s opakovaným pivem na ex. Ale do 7k s deckou dobrých bublin po každém kilometru bych šel ;-)

Komentáře používají Disqus