úterý 23. listopadu 2021

Extra Réserve Extra Brut od Palmeru

Před rokem jsem se zde rozepisoval o degustaci Champagne Palmer & Co. a teď konečně ochutnal (v relativně novém winebaru/restauraci Le Terroir, na jídelním i vinném lístku je tam spousta klasik) i Extra Réserve Extra Brut, což je o dva roky déle vyzrávaný základ, navíc s o něco menší dozáží, pouhých 3.4 g/l. Údaj se, společně s mnoha dalšími ohledně konkrétní šarže vína co pijete, dozvíte na webových stránkách vinařství po zadání Bottle ID, které najdete na zadní vinětě. Tenhle přístup, kdy „nematete zákazníky spoustu datumů a údajů“ (takhle některé domy argumentují, když se jich zeptáte, proč neuvádí datum odstřelu či dozáž), ale zároveň kdo chce má k dispozici vše potřebné, mi vyhovuje. Námi vypitá láhev byla naplněna 25/04/2013 a základem je tedy ročník 2012. K němu přišlo 39 % rezervních vín a vše kvasilo a zrálo na kalech do odstřelu dne 11/04/2019, tedy velmi solidních šest let. Což je pro základní řadu neročníkovek poměrně výjimečné. Odrůdově je víno 56 % Chardonnay, 25 % Pinot Noir a 19 % Meunier.

Trochu tmavší barva, výraznější perlení malých bublinek. Vůně stále čerstvá a energická, s ovocností do malvic v různých podobách a především té sušené, citrusová linka v podobě pomerančové kůry, mineralita a docela zřetelná toastovost. Klasika. Suché, s výraznější kyselinou a zřetelně nízkou dozáží, svěží a šťavnaté, vyvážené, ovocnost kopíruje vůni, fajn delší minerální dozvuk. Aperitivně osvěžující a zároveň to má docela váhu, strukturu a dá se krásně pít jako doprovod celého večera. Povedený kousek! Čtyři roky vyzrávaný Brut přijde na nějakých dvanáct stovek, tahle extra varianta je o dvě stovky dražší a dovolil bych si tvrdit i lepší. Ovšem roli bude hrát i konkrétní chutnaná šarže, základem je špičkový ročník 2012. Viděl jsem reportáž na ČT, že šampaňského bude/je nedostatek, protože lidé v lockdownu hodně nakupovali :-) Tak tohle zatím je k dispozici, kdybyste potřebovali sváteční tip. Ale do Vánoc myslím ještě o bublinách nejednou psát budu.

Komentáře používají Disqus