úterý 2. listopadu 2021

Fajn cava a červené z Rhodosu

Docela pravidelně jsem ze Španělska objednával Cygnus Orgànic Brut Nature Cava Reserva od U Més U Fan Tres (web), i něco jsem tu psal. Vinařství z Penedès, konkrétně Font-rubí, založené v roce 2000 a se všemi vinicemi v certifikovaném bio režimu (a u všech lahví také s potvrzením, že jsou veganská). Dělají i tichá vína, ale hlavní částí produkce jsou bubliny. Top řadu Rara Avis jsem ještě nechutnal, ale z ostatních ledasco a vždy je to fajn pití. Drží se označení Cava a zatím neprchají k žádnému z alternativních uskupení. Řada Cygnus, odkazující k souhvězdí labutě a sběru hroznů před úsvitem ještě s viditelnými hvězdami na obloze, má aktuálně čtyři zástupce pojmenované podle hvězd v souhvězdí – Brut Rosé „Giennah“, Brut „Albireo“, nejoblíbenější a dnes hodnocený Brut Nature Reserva „Sador“ a nesířený Brut Nature Reserva „Deneb“. Sador je klasická směs Xarel·lo a Parellada po zhruba 40 % a k tomu 20 % Macabeo, na kalech minimálně 15 měsíců, bez dozáže. Vypité lahve odstřel letos v květnu, podle všeho. Světlejší barva, fajn vytrvalé perlení spíš menších bublinek. Aromatika do bílého ovoce, klasické sušené bylinky, přismahlý toast. Úplně suché ale vyvážené, malvice, fajn kyselina, citrusová linka, pitelnost. Příjemné, decentně krémové a dotyk minerality, fajn délka. Dost sympatické bubliny, navíc bio. A ke všemu normálně k prodeji v ČR, měli jsme teď z Makra kde stojí nějakých 250 Kč, mínus deset procent při celé krabici :-)

Z dovolené na Rhodosu jsem si dovezl také Kokkini Porta od Tatakis Wines. Firma sídlí v Gennadi, nedaleko Lindosu, a jde o rodinné středně velké vinařství a na ostrově očividně docela populární. „Rudá brána do nebe“ je rok v dubových sudech školená směs odrůd Mandiliria a Merlot a patří mezi jejich dražší selekce. Tmavší rubínová barva. Ovocné, trochu uzené, červené i tmavší ovoce, švestky, trochu do džemu, něco vanilky. Suché, ovocné, čisté, slušná stavba, fajn kyselina a ne utahané, ovocné a linka dřeva. Tak nějak… technicky korektní, obyčejné. Chutnal jsem přímo na ostrově jejich lehčí, přímočaré bílé Moschofilero a také krémovější, čistě udělané Chardonnay. Měl jsem voňavé jahodové rosé Rosalia i otevřenější, měkčí ovocný Merlot. Ale nic mne výrazně nezasáhlo. Pokud tam budete na dovolené a nehodláte vyloženě degustovat, tak bych spíše zkusil charakternější vína od rodiny Alexandris, produkci vinařství Roussas či velkoprodukční ale chutné bubliny od CAIR.

Komentáře používají Disqus