úterý 30. listopadu 2021

Výborná Champagne od Aurore Casanova

V lednu jsem poprvé ochutnal (no dobře, vypil láhev) od Aurore Casanova (web) a bylo to hodně příjemné překvapení. Kombinace jména, viněty (od Myriam Achour), promo fotografií křehké štíhlé baletky ve vinicích a mladé domény „nadšenců“ ve mne trochu vzbuzovala obavy, že to nebude úplně seriózní pití. Ó jak jsem se spletl! Ano, Aurore byla profesionální baletkou, kariéru ukončila v roce 2011 kdy odešla z Curyšské opery a ujala se vinic, jež vlastnila její rodina. Doplnil ji dnes již manžel Jean-Baptiste Robinet, protetik pro amputované, a společně založili doménu nesoucí její jméno. Pracují na celkem 3.5 ha vinic u Puisieulx, Mesnil sur Oger a Champvoisy, v ekologickém režimu směrem k biodynamice. A čistě samozřejmě i ve sklepě.

Přiznám se, že jsem nezkoušel její základní víno, ale ze sortimentu dovozce Terroir Champage aka Miloše Danihelky rovnou šel do řady Divine s Puisieulx Grand Cru „Les petites vignes“ Chardonnay 2017 Extra Brut. Jsme tedy v Grande Montagne de Reims a obci Puisieulx, která nese statut Grand Cru ale dovolil bych si tvrdit, že v jejich rámci jde o jednu z nejméně známých a spíše trochu obskurních (komplikované jméno tomu taky určitě neprospívá). Celkem je tam sotva 19 hektarů, z čehož něco přes polovinu tvoří Pinot Noir a třetinu Chardonnay, zbytek Meunier. Hrozny z Puisieulx mimochodem často končí v prestižním cuvée Dom Ruinart. My jsme konkrétně ve vinici Les petites vignes, jihovýchodním svahu se spíše tenčí vrstvou jílovité půdy, nějakých 60 cm, nad křídou. Víno odsud dělá, resp. konkrétně vinici deklaruje, třeba už docela známý François Secondé. A teď poloze dělá jméno i Aurore. Tahle čistá šardonka, z výsadeb v roce 1988, kvasila spontánně a víno zrálo v burgundských 228 a 400l sudech. Následně šlo bez čiření a filtrace na druhotnou fermentaci do lahví, kde si poleželo do 4. srpna 2020. Dozáž jen 2 g/l, číslovaných sedmiček vzniklo celkem 1280 a k tomu pár desítek magnumek.

Spíše světlejší barva, výrazně zaperlí a zapění, poté vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvé, svěží, navinulejší ovocnost žlutého ovoce, decentní dotyk dřeva. Suché, šťavnaté, štíhlejší, vyvážené, jemnější, čisté, velmi příjemné. Takový je alespoň první dojem, ale vínu hodně sluší nechat ho rozdýchat a v klidu nechat při teplotě spíše pro bílá vína, klidně 12+˚C, kdy se ten „aperitivní“ dojem posune směrem k větší hloubce a komplexitě.

Puisieulx Grand Cru „Les petites vignes“ Pinot Noir 2017 Extra Brut je ze stejné vinice, ale ze starších sélection massale výsadeb Pinot Noir z let 1968 a 69. Technicky zpracováno stejně, odstřel taktéž 4. srpna 2020 a sedmiček připraveno 1290 + znovu nějaké magnumky. Zde pro projev platí prakticky totéž co pro šardonku, čerstvě otevřené působí přímočařeji a veseleji, ale při trochu vyšší teplotě, čase a rozumném skle (Riedel Veritas Champagne, Květná 1794 Telesto Champagne a typově podobné tulipánové kousky) vyloženě rozkvete. Expresivnější, trochu navinulejší, malvice v různých podobách, krémovost, něco dřeva, pikantnější linka, minerální. Suché, čisté, opět docela efektní, s linkou dřeva, krémovosti, kouřovosti, ovocností opět do malvic a dotykem červeného ovoce, delší, elegantní, výborné! Opravdu skvělé víno. Vlastně by mne teď hodně zajímalo to Chardonnay, s pár dalšími měsíci zrání. A taky další ročníky, 2017 byl poměrně komplikovaný a kvalita takhle vysoko i v něm je více než slibná!

Komentáře používají Disqus