čtvrtek 18. listopadu 2021

Pět letošních Beaujolais nouveau

Tak už je to zase tady! Le Beaujolais nouveau est arrivé! I když dnes už pracují spíš s „Nouveau by Beaujolais“ a dalšími modernějšími obraty, které tak trochu více reflektují, že jde jen o jednu z podob regionu. Pandemický ročník 2021 přinesl ve Francii brutální jarní mrazy, krupobití a ve výsledku nejnižší sklizeň za posledních padesát let. Ani Beaujolais se rozmarům počasí nevyhnulo a podle oficiálního marketingu regionu šlo o ročník „bojovný“, se spoustou výzev a nutností máknout více než obvykle ve vinicích, ale díky bezva srpnu a září bylo možno dosáhnout dost slušné kvality při pravda výrazně menším množství. Co mi to jen připomíná ;-) Každopádně sklizeň probíhala za docela chladných zářijových dní a styl je, oproti opulentnějším projevům několika nedávných ročníků, svěžejší a lehčí a méně koncentrovaný. Počasí, krupobití především, zasáhlo o dost víc části ze kterých se rekrutuje nouveau než cru více na sever. Průměrný propad regionu bude okolo čtvrtiny, ale základních vín se dotkne víc. Pořídil jsem si pět různých lahví a včera (já vím, já vím, o den dříve…) je ochutnal a dnes narychlo znovu zkontroloval vývoj, níže najdete mé poznámky. Z tohohle malého vzorku mladých vín nebudu dělat žádné velké závěry, zda časem investovat do klasický cru. Ostatně stále je na trhu hned několik špičkových ročníků a vyplatí se do vrážet peníze do nich. Ale berte to prostě jako případné nákupní tipy, pokud dostanete chuť na první letošní Francii :-)

Domaines Chermette Les Griottes Nouveau 2021 je klasika od špičkového producenta. Čistá, čerstvá, výrazněji ovocná aromatika, lehce černorybízový bonbon ale žádné falešné nesmysly, příjemné, decentně minerální / kamenité. Suché, čisté, středně plné, lehce svíravé, ovocné, slušně dlouhé. Lehkost, lehká sladkost ovoce, parádní pitelnost. Nekomplikovaně bezva.

Domaines Chermette Origine Vieilles Vignes Nouveau 2021 jsem si dal ve variantě Non Filtré, jde o jejich vyšší řadu co vidí i něco velkých sudů. V podstatě obě vína jsou jen dříve lahvované běžné kousky, co poté vidí ještě trochu delší zrání a objeví se na trhu později bez nápisu Nouveau, spíše než vína primárně připravovaná jako nouveau. A je to na nich poznat. O chlup tmavší v barvě, ovocné, hlubší a tmavší i ovocnost, lehce zemité, bílý pepř. Středně plné, fajn kyseliny, strukturovanější, stále lehkost ale vše o něco důraznější, mírně svíravé a dotyk tříslovin, bohatší. Hodně povedené mladé víno. Za mne určitě nejlepší z celého setu.

Domaine des Marrans Beaujolais Nouveau 2021 o chlup světlejší, čerstvější ovocný projev směrem do jahod, nekomplikovaně přímé. Suché, čisté, lehčí a trochu tenčí, šťavnatě ovocné se zajímavou linkou evokující černý čaj. Proč ne, pije se velmi snadno a dobře.

La Famille K Rive Droite de la Saône Beaujolais Nouveau 2021 je nesířený kousek. Tmavší ale nijak hluboké v barvě. Červeně mladičce čerstvě ovocné, příjemné, přirozené, s florální a lehce divočejší linkou. Suché, dost výrazné kyseliny a šťavnatost, svěží ovocnost, lehce zemité, fajn délka a pitelnost. Zajímavý kousek.

Domaine de Thulon Beaujolais-Villages Nouveau 2021 opět tmavší ale nic hlubokého. Na úvod hodně ovocné, expresivní, první den trochu směrem onoho falešného banánu (aroma, co znáte z banánků v čokoládě), s časem tohle ale docela odvětralo směrem do červeného ovoce a rybízu. Suché, čisté, živé, dost kyselin a šťavnatost, slušně postavené a dobrá délka a pitelnost, přístupné. I tohle veskrze fajn.

Domaines Chermette jsem koupil od dovozce AdVivum, v sortimentu mají i jejich běžná vína a další skvělá Beaujolais. Domaine des Marrans a Domaine de Thulon dováží Jiří Hron. A mlaďocha od La Famille K jsem koupil ve Fajnšmekru.

Komentáře používají Disqus