pondělí 8. listopadu 2021

První setkání s Limnionou

Dnešní láhev byla šťastný nákup ve vinotéce přímo uprostřed historického jádra města Rhodosu. Pořizoval jsem tam hlavně vína přímo z ostrova, ale poprosil i o něco dalšího z Řecka, nějaké zajímavé charakterní víno a zároveň i trochu netradiční, málo známé. Z několika nabízených lahví jsem vybral tu… nejhezčí :-) Upřímně viněta hrála velkou roli, dalším důležitým faktorem bylo certifikované bio a také odrůda, o kterém jsem předtím vůbec neslyšel. Vinný geek ve mně zaplesal! Jsme ve vinařství (a také palírně) Tsililis (web) a konkrétně jejich Theopetra Estate s lahví Limniona 2016. Ta spadá do PGI Meteora, oblasti u efektních monastýrů na vrcholcích skal v řecké oblasti Thesálie, jestli něco vypadá opravdu efektně tak právě tohle. Vinohradnictví zde rozjeli před věky mniši, ale že by se mi tedy chtělo furt lézt ze skály dolů a zase nahoru… to nemohu říct :-) Vinařství Tsililis má dnes v místě, na svazích nedaleko slavné jeskyně Theopetra, asi 15 hektarů. Je tam břidlice, jíly, vápence i písčitá půda s vyšším obsahem železa, jednotlivé polohy se hodně liší. Pěstují jak známé mezinárodní odrůdy – Chardonnay, Vermentino, Syrah, Cabernet Sauvignon či Merlot – tak o oblíbené Řecké jako Malagouzia, Assyrtiko, Xinomavro a méně známé Vlahiko. A také odrůdu Limniona.

Limniona (je dobré si ji neplést s odrůdou Limnio, geneticky odlišnou), někdy také Lemniona, je podle těch málo zdrojů co mám velmi stará pozdně dozrávající modrá odrůda a k nalezení právě hlavně v Thesálii, byť i tam je poměrně raritní. Ovšem prý dosti slibná a postupně, v poslední dekádě, si nachází cestu na další místa, dokáže totiž dávat poměrně voňavá bohatší vína s výraznější ale jemnozrnnou tříslovinou strukturou, zralá a přitom s vyššími kyselinami a rozumným alkoholem. Odrůda prakticky zanikla, zachránil ji až vinař Christos Zafirakis. Vzhledem k tomu, jak článek bobtná, je asi zřejmé, že mne hned první ochutnané víno oslovilo. Až při následném výzkumu jsem si přečetl větu z The Wines of Greece, kde Konstantinos Lazarakis píše: „Limniona může být řeckým ekvivalentem španělské odrůdy Mencía.“ Zas ta Mencía! Holt mám specifický vkus…

Závěry o tom, jaké Limniona dává vína, dělat nebudu. Pil jsem jediné víno a navíc jen v jediném ročníku. Ale bavilo mne. Theopetra Estate Limniona 2016 je z bio hroznů, školeno rok ve francouzských barrique sudech částečně nových. Uloženo v těžké zkosené lahvi (č. 16 z 1423), s kovovou záklopkou a DIAM10 korkem. Tmavá, skoro neprůhledná rubínová barva. Poměrně dost výrazná vůně, taková „starosvětská“ klasika s kombinací červeného i trochu tmavšího ovoce, zralého teplejšího ale s jasně výraznější kyselinou a svěžestí, trochu pryskyřice a lehce živočišnost, kořenitost do pepře a později i sladšího koření. Suché, středně plné, tmavší ovocnost, s výraznější šťavnatou kyselinou a docela dost tříslovin, lehce „obhroubhlejší“ ale veskrze sympatické a dobře se pije, středně dlouhé, s trochu slaným/minerálním tónem. Vlastně dost slušné. Naslepo bych asi řešil, odkud přesně z Itálie to pochází. Za mne spokojenost. Vidíte ji, Limnionu!

Komentáře používají Disqus