pátek 12. listopadu 2021

Champagne R.H. Coutier a jejich Henri III

Dnešním tématem bude šampaňský dům R.H. Coutier. No dům, je to vlastně klasické pěstitelské šampaňské. Teda vlastně víno z družstva. Teda… je to celé složitější! Coutierovi v Ambonnay, kde stále sídlí a mají všechny své vinice, pěstují hrozny už několik set let. Ale s vlastními víny fungují až od počátku dvacátého století, rodinný podnik dnes vede Nathalie Coutier a mladý Antoine coby vinař již v páté generaci. A právě s nástupem vystudovaného enologa Antoina do podniku, v roce 2014, se začala dít spousta změn. Sice jeli ve vinicích čistěji už dříve, ale nyní jsou již certifikováni HVE 3A a ukončují přechodné období na bio. Henri Coutier spoluzakládal místní družstvo, šlo o malou šedesátihektarovou záležitost, ale postupně se rozrostla a dnes už jejich filozofii nevyhovuje. Ale v Champagne vše trvá. Jen si vezměte, kolik let od sklizně uběhne, než se některá cuvée vůbec dostanou na trh! Navíc mají nějaké smluvní závazky, které nelze zrušit hned, takže vše jede postupně. V družstevním provozu probíhalo lisování a vinifikace, zrání a odstřel u nich. První čistě Récoltant-Manipulant / stoprocentně pěstitelská cuvée jsou z roku 2015 a další přibývají, brzy by mělo být RM vše. Navíc i přestali prodávat hrozny velkým domům.

V Ambonnay vlastní celkem 9.3 hektarů rozprostřených do 40 různých poloh, vinohradů s průměrným stářím 38 let. I když jde o místo proslavené Pinotem, tak u nich tvoří téměř třetinu výsadeb Chardonnay. Ostatně byli jedni z prvních, kdo jej zde ve větším sadil, již v roce 1948. Základ jejich produkce tvoří neročníkové Cuvée Tradition Brut Grand Cru (přibližně 80 % Pinot Noir & 20 % Chardonnay, 2/5 rezervní vína, dozáž 6 g/l a na kalech alespoň pět let). Druhým nejprodukovanějším vínem je v místě překvapivě Cuvée Blanc de Blancs Brut Grand Cru (čisté Chardonnay, jinak opět 2/5 rezervních vín, na kalech 3+ roky), které následuje Cuvée Rosé Brut Grand Cru (80 % Chardonnay & 20 % Pinot Noir v červené podobě, 2/5 rezervních vín, dozáž 6 g/l a na kalech 3+ roky). Zajímavé je Cuvée Grands Vintages, což je v podstatě Tradition ale s dalšími třemi roky zrání a menší dozáží. Produkují samozřejmě i ročníkovky, aktuálně je to Cuvée Millesime 2012 Extra-Brut Grand Cru (75 % Pinot Noir & 25 % Chardonnay, na kalech 8 let a dozáž jen 3 g/l). A pak, kdo by to byl s příchodem mladé krve a současnými největšími šampaňský trendy čekal jinak, i oni už najeli na jednotlivé specifické polohy. Jako první to bylo La Pierre Aux Larrons 2015 Brut Nature Grand Cru Blanc de Blancs Millésimé, v burgundském sudu školené čisté Chardonnay právě z oné vinice, kterou vysadil v roce 1948 Henri Coutier. Na kalech v lahvi pět let a bez dozáže. A brzy pouští na trh také La Sotabienne 2018 Ambonnay Rouge Coteaux Champenois, čistý nefiltrovaný tichý Pinot Noir v červené, dva roky školený v sudech. A v lahvích zraje další jednotlivé cru, konkrétně Le Bout du Clos Ambonnay Grand Cru, tentokrát čistý Pinot Noir školený předtím skoro rok v keramické amfoře. Je se na co těšit.

Do změn v roce 2015 vznikala všechna jejich vína v nerezu, s výjimkou jedné speciality – Cuvée Henri III. Dnes jde o Blanc de Noirs čistě z vyzrálejších hroznů odrůdy Pinot Noir, Brut s nižší dozáží (v dnes chutnaném případě 6 g/l, novější verze spíš už Extra Brut a 3 g/l) a na kalech v lahvi 7+ let. Já měl konkrétně verzi tvořenou z 60 % ročníkem 2009 z nerezu a 40 % ročníkem 2008, který si poležel rok v burgundských dubových sudech. Oboje bez malolaktiky. Setřásáno ručně, odstřel kalů 10/2017 takže už i nějaký pátek dalšího zrání v lahvi. Tmavší, trochu nazlátlé v barvě, fajn vytrvalé perlení malých bublinek. První dojem z vůně jsou sušené malvice, něco citrusů, k tomu linka toastované rýže, výrazná mineralita, hlubší a hutnější a zároveň slinosbíhavě čerstvé. Suché ale nic vyloženě ostrého, plnější a zakulacené, zralost ovoce i dozáž jsou znát, ale zároveň moc fajn živá kyselina a šťavnatost. Malvice, lehký dotyk tříslovin a dřeva, delší teplejší ovocná dochuť, opět poměrně hluboké, fajn slanost. Hodně slušný charakterní kousek! Měl jsem od Vins Hron.

Komentáře používají Disqus