čtvrtek 11. listopadu 2021

Třikrát Rosso Conero od Piantate Lunghe

Dostala se mi před nějakou dobou do rukou degustační sada všech tří vín produkovaných vinařstvím Piantate Lunghe (web), tak jsem stylově trochu vybočil ze své komfortní zóny :-) Jsme v Itálii, v Marche, u města a přístavu Ancona, Jaderského moře a parku Monte Conero. Vinařství vzniklo v roce 2004 a dnes jej tvoří tři společníci, detailně se o tom rozepsal dovozce Víno pro Vás. Dnes obhospodařují zhruba dvanáct hektarů vinohradů a olivových hájů. Réva roste na jílovo-vápenité poloze Vigna degli Angeli jen nějaké dva kilometry od moře a vína najdete pod apelací Conero DOC(G), tvořena jsou čistě z ručně sbíraných hroznů odrůdy Montepulciano. Liší se především stářím keřů, ze kterých hrozny pocházejí, a také následným způsobem školení vína.

Základní Rosso Conero DOC 2016 nejdřív maceruje za studena tři dny, poté kvasí a maceruje za pravidelného přetáčení v nerezu a následně zraje několik měsíců v betonových tancích. Asi pětina vína leží v jednou použitých barrique sudech a pak jde za zbylou částí do betonu. Tmavá hlubší rubínová barva. Sladší vůně, zralé červené ovoce a něco tmavšího lesního, teplejší, dotyk dřeva. Suché, poměrně plné a intenzivní v chuti, zralá sladší ovocnost, silné a vyvážené. Až takové „novosvětsky“ expresivně ovocné, se znatelným vyšším alkoholem a teplem v dochuti.

Rosso Conero DOCG Riserva „il Palazzo“ 2017 leží jen krátce v betonu a poté jde komplet víno na 16 měsíců do jednou použitých barrique sudů a následně opět smísit do betonu na 4 měsíce. V projevu posunuté do tmavšího projevu, s výraznější linkou černého rybízu a sladším dřevem. V chuti plné, hutnější, sladce ovocné, kořenitost, o něco výraznější ale docela jemnozrnné třísloviny, delší. Hodně efektní, nabušené, až takové trochu „líbivě obludné“. Na mne je to trochu moc, ale věřím, že mnohé hodně zaujme.

Rosso Conero DOCG Riserva „Rossini“ 2016 je selekcí top hroznů nejstarších keřů, po studené maceraci kvasí a maceruje v nerezu a po několika dnech je přesunuto do nových barrique sudů kde leží 18 až 24 měsíců. Tmavá rubínová barva. Efektní, tmavě ovocná vůně, až likérově zralé, černý rybíz a přezrálé červené peckoviny, k tomu trochu mentolová linka a cukr-káva-čokoláda, kokosová tyčinka Margot. Suché, s výraznou tmavou ovocností, výraznější ale sladší třísloviny, svíravost, hutnější, efektní. Mladé a potřebuje zrát, tím expresivním stylem zase mnohé nadchne a do podzimních plískanic a zimních dní na zahřátí fajn :-)

Komentáře používají Disqus