pondělí 29. listopadu 2021

Karim Vionett a jeho Beaujolais

Karim Vionett se sice vyučil pekařem, ale od dětství si přivydělával ve vinicích v Beaujolais a celý život byl v těsné blízkosti tamních nejslavnějších „naturalistů“, později u nich i pracoval jak ve vinicích tak coby asistent ve sklepě. Od roku 2006 pak tvoří vína i z vlastních vinohradů. Za začátku byl trochu opatrný a své alžírské kořeny nejdřív na vinětách trochu tajil, jméno psal jen jako K. Vionett. Ale to už je dnes pasé a na jedné z lahví dokonce najdete dominantní nápis „Du Beur dans les Pinards“, což by se dalo volně přeložit jako „Arab ve vašem víně“. A je zároveň jazykovou hříčkou odkazující k francouzskému rčení „Mettre du beurre dans les épinards“, polepšit si typicky finančně, doslova „přidat máslo do špenátu“. Na jeho tričkách zase najdete „Sex, Rock & Gamay” a v kombinaci s vinětami tak nějak jasně víte, že je to celé takové volnější, na pohodu a natural :-) Pracuje na zhruba pěti hektarech vinic, většinou 40 až 65 let starých výsadeb, v Cru Fleurie, Chenas a Chiroubles a také „jen“ Beaujolias-Villages. Vinice v organice (ale bez certifikace) a ve sklepě žádná aditiva krom trochy zasíření. Povětšinou plná karbonika v betonu nebo sklolaminátu, pod CO2 až do lahvování, bez čiření a filtrace.

Před nějakou dobou jsem pil jeho základní Beaujolais-Villages 2019. Světlejší trochu opalizující rubínová barva. Čerstvá, pikantnější, trochu funky divočejší aromatika, která se postupně usadí na hlavně červeném a trochu tmavším ovoci. Suché, šťavnaté, vyšší kyselina, něco svíravosti, slušná délka a celkem chlastací věc. Na mne taková trochu „uni naturální“ a komplikovanější někam zařadit, po pravdě, ale vypili jsem s chutí.

O víkendu jsem pak chutnal Chiroubles 2019, což je výjimka z pravidla, protože zde je víno nějakou dobu ve starých sudech. Hezká veselá čistá rudá barva. Příjemná, jemnější ale výrazná aromatika, drobné červené ovoce do peckovin a lesních jahod, florální linka, veselé a na úvod lehce divoké, ale je tam něco navíc, elegantní. Suché, čisté, s fajn kyselinou a skvělou pitelností, středně plné, uhlazenější červeně ovocné, fajn délka. Takové… milé :-) Poctivé, velmi chutné Chiroubles. Bavilo velmi. Už to teda není zrovna levné, po pravdě. Vinaře má v nabídce WineGeek.

Komentáře používají Disqus