pondělí 21. srpna 2017

Bez dozáže, bio i průmyslovka… 8x Cava

U-Més-U-Fan-Tres-Cygnus-Orgànic-Brut-Nature-Cava-ReservaPomalu ale jistě se propíjím zásobami španělských šumivek z posledního velkého nákupu a pečlivě si dělám poznámky a rozhoduji se, čeho tak příště asi vezmu více. A taky které bubliny třeba zvolím na příští Družstvo párty, chystáme ji už na 4. září. Původně jsem myslel, že to půjde ještě rychleji, ale hned u tří lahví, na které se těšil skoro nejvíc, šlo o fakt nedávnou degorzáž, jako že třeba sotva měsíc starou, a ty raději nechám ještě trochu uležet. No alespoň u těch vín vím, kdy k odstřelu kalů došlo. Vybíral jsem totiž především bubliny připravené v nějakém eko režimu, kde je tak nějak i častější podělit si o právě podobné zajímavé „technické“ detaily. Ale sem tam jsem přihodil na zkoušku i nějakou konvenci. Ve všech případech samozřejmě bubliny suché, cava je v poslední době buď brut nebo úplně bez dozáže. Dneska vezmu ve zrychleném režimu prvních osm vypitých kousků.

Castillo-Perelada-Brut-ReservaRigol Brut Nature (Maria Rigol Ordi, jeden z mnoha producentů ze Sant Sadurní d'Anoia) je taková ta klasika z větší produkce. Odrůdově z více než poloviny Parelleda a pak velký díl Macabeo a trochu Xarel·lo, na kalech v lahvi rok, maximálně rok a půl. Slušné perlení menších bublinek. Aromaticky nijak zvlášť výrazné, směs jablkových a citrusových vůní, čisté a svěží. A takové i v chuti. Suché, čisté, výraznější kyseliny, šťavnaté, přímé, snadno pitelné. Nic zásadního, ale osvěží cena do čtyř euro ujde :-) Populární je Castillo Perelada Brut Reserva, odrůdově opět Macabeo, Parellada a Xarel·lo ale s poměrem odrůd spíš na třetiny (možná víc Macabeo), na kalech rok a tři měsíce. Světlá barva, slušné perlení menších až středních bublinek. Svěží, klasická vůně, sušené květy a bílé ovoce, lehce krémovější linka a až jakoby dotyk koření a vanilky. Suché, čisté, fajn kyseliny a dozáž nic vysokého, spíše přímočarý ale vyvážený projev, dobrá pitelnost, slušná délka. Solidní cava za cenu někde mezi 5-6€.

Descregut Brut Nature Reserva 2014 je už trochu krok nahoru, odrůdově 60 % Xarel·lo, 35 % Macabeu a 5 % Parellada z vlastních vinic v biorežimu, ruční sběr, na kalech v lahvi téměř dva roky a také menší produkce, něco okolo 35 tisíc lahví. O něco výraznější žlutá barva, fajn perlení menších bublinek. Klasická aromatika, bílé ovoce, sušené květy, znatelnější zrání v lahvi. Suché, šťavnaté, dobře kopíruje vůni. Pěkná kyselina, balanc, minerální linka a dobrá délka, znatelně lepší struktura než předchozí vína, byť stále nic vyloženě komplexního. Cena lehce přes 8€. Fèlix Massana Ràfols Brut Nature Ecològic 2014 je opět bioprodukce, 65 % Xarel·lo (staré keříkové výsadby), 15 % Parellada a 20 % Macabeo, na kalech přes dva roky. Citronová barva, velmi pěkné perlení menších bublinek. Bohatší, výraznější aromatika, navinulejší jablková, minerální linka, sušené květy. Slušně postavené, suché, dobré kyseliny, navinulá ovocnost, lehce nahořklý dozvuk. Cena někde mezi 8-9€. Fèlix Massana Ràfols Brut Nature Reserva Ecològic 2012 je v zásadě to samé, ale starší ročník a zrání na kalech tři roky. A už i nějaká doba v lahvi po odstřelu kalů. Aromatika jasně zralejší, sušené květy, toastové tóny, navinule ovocné. Suché, čisté, bezva kyseliny a dobrá stavba, rozumná délka, navinule ovocné, lehce nahořklé v dochuti. Solidní kousek, zhruba o euro dražší než předchozí.

Rigol-Brut-NatureDescregut-Brut-Nature-Reserva-2014Fèlix-Massana-Ràfols-Brut-Nature-Ecològic-2014Fèlix-Massana-Ràfols-Brut-Nature-Reserva-Ecològic-2012Llopart-Rosé-Brut-2014Agustí-Torelló-Mata-Cava-Gran-Reserva-2012

O Llopart Rosé Brut už jsem se zde zmiňoval dříve, tentokrát šlo o ročníkovou bázi 2014 s odstřelem 2017 (tj. na kalech přes dva roky), odrůdově 60 % Monastrell a po dvaceti procentech Garnatxa a Pinot Noir, vše z bio produkce. Barva malinová, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá, minerální aromatika, výraznější ovocnost, drobné červené plody, šušené květiny. Suché, šťavnaté se znatelnou ale nerušivou dozáží, navinule ovocné, dobře postavené, lehce nahořklé v závěru. Slušné trochu serióznější růžové bubliny, určitě ne nezajímavé. Cena už někde k 12€. Agustí Torelló Mata (zmiňoval jsem se už dříve) Cava Gran Reserva 2012 je kousek někde z poloviny jejich kvalitativní škály, klasická směs Macabeu (43 %), Xarel·lo (32 %) a Parellada (25 %) ze starých výsadeb, sběr ruční. Na kalech v lahvi slušné 4 roky (odstřel březen 2017). Stále čerstvá, energická aromatika s jasným delším zráním na kalech. Výraznější, sušené květy, citrusové ovoce, lehce oříškové tóny, vrstevnatý projev. Suché, strukturované v chuti, serióznější, květy a bílé ovoce, solidní délka. Vyvážené, velmi pěkně udělané klasické bubliny. Líbí dost. Cena zhruba 12€ se mi líbí taktéž.

A na závěr 1+1=3 (U Més U Fan Tres) Cygnus Orgànic Brut Nature Cava Reserva je opět směs Parellada, Xarel·lo a Macabeo, jde o vlastní výsadby vinařství v bio režimu, ruční sběr a na kalech dva a půl roku. Citronová barva, velmi pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvá svěží vůně, šťavnatý expresivní ovocný mix citrusů a jablek, bílé ovoce, minerální linka, živost. Suché, šťavnaté, vybalancované bubliny se skvělou kyselinou. Středně plné, pěkně postavené, docela seriózní a perfektně pitelné, dobrá délka. Zábavný kousek. Cena někam k 10€.

Komentáře používají Disqus