úterý 29. srpna 2017

Pár kousků z údolí Loiry

Vincent-Grall-Sancerre-Le-ManoirNa pravidelných ochutnávkách Jiřího Hrona ve ŠMIKu byla v poslední době na programu především vína z Loiry. Krom snad jedné jsem stihl ochutnávky všechny, o jedné s víny ze Sancerre už se i zmiňoval. Dnes se podělím o favority z dalších dvou. Pro začátek zůstaneme ve stejné oblasti a opět u vinaře jménem Vincent Grall, tentokrát byla ovšem k dispozici minivertikála jeho Sancerre „Le Manoir“. Což je samozřejmě čistý Sauvignon blanc, z lepších poloh a připravený ve starších dubových sudech. Mladý ročník 2015 je víno bohatší, výrazné, s efektní bílou ovocností, angrešt, dotyk dřeva, minerální linka. Suché, plnější, trochu zakulacené, něco dřeva, koncentrace, kyseliny, mineralita. Seriózní, výborně připravené víno. Ročník 2013 se projevoval znatelně herbálněji, pikantněji a o hodně nazráleji, v chuti ale pěkně šťavnatý a stále živý. 2011 výraznější, zralejší aromatika, bylinky a toastové tóny, med a citrusy, poměrně komplexní. Suché, skvělé kyseliny a dobrá kondice, strukturované, toastovější, slušně dlouhé. Záleží, jaká poloha vám vyhovuje. Osobně bych volil nejmladší ročník, po pravdě. Jinak Le Manoir 2011 a 2013 mám za posledních pár let v poznámkách hned několikrát a i v čerstvé podobně mi patnáctka přijde o chlup lepší než tahle dvě vína když byla mladá :-)

Domaine-Octavie-Cuvée-Pauline-Touraine-BrutNa jedné z ochutnávek jsme se zavínili velkoprodukčním ale slušným Bouve Crémant de Loire Excellence Brut a plynule přešli na znatelně zajímavější Domaine Octavie Cuvée Pauline Touraine Brut. Což jsou klasické v lahvi kvašené bubliny z již pět generací rodinného vinařství s asi třiceti hektary vinic, odrůdově něco nad polovinu Chardonnay s velkým dílem Chenin Blanc a trochou Pinot Noir vinifikovaného v bílé, druhotná fermentace a zrání v lahvi na kalech v tamních tufových sklepích nejméně rok. Světlejší citronová barva, čerstvá svěží vůně (lehce zaprděná na úvod a svědčí tomu odvětrání), citrusová, žluté ovoce, zralé malvice (hrušky). Suché, dozáže jen tak akorát, čisté, šťavnaté, trochu krémové, příjemně postavené vyvážené klasické bubliny.

Gitton-Pére-et-Fils-Pouilly-Fumé-2013-Les-FoltièresA abychom udělali klasickým apelacím zadost, tak mne zaujalo i vinařství Gitton Pére et Fils a jejich Pouilly-Fumé 2013 Les Foltières. Tmavší, již nazlátlá barva. Nazrálejší, toastovější projev, lehce pikantnější. Zralost, náznak botrytických tónů, plástev, koncentrace. Suché, čisté, bezva kyseliny, strukturované, delší. Jemnější odbočky, komplexní projev, seriózní zralý Sauvignon. Čistý nerez zhruba rok a překvapivě mechanická sklizeň hroznů. Fajn bylo i jejich Pouilly Fumé Clos Joanne d'Orion 2012, citrusově šťavnaté, zralejší, bylinkové, pěkně postavené.

Domaine-Roger-Pabiot-Pouilly-sur-Loire-2015Prošli jsme si srovnávačkou několika vín z Domaine Roger Pabiot, od lehkonohého jednoduchého Chasselas Pouilly-sur-Loire 2015, přes angreštovo-rajčatovolistnané svěží výrazné mladičké Pouilly-Fumé 2016 Coteau des Girarmes až po určitě nejzajímavější Pouilly-Fumé 2014 Cuvée Silex. Trochu výraznější již lehce nazlátlá barva. Svěží aromatika, dotyk travnatých tónů, květiny, bílá ovocnost, docela komplexní vůně. Suché, šťavnaté, již trochu nazrálejší v chuti ale stále čerstvé a živé, broskev, minerální linka, fajn stavba a délka. Solidní kousek na pití nyní. Překvapuje mne, že se snaží o nějakou lepší integrovanou produkci, kvasí to spontánně a takové ty věci, ale v klidu vinice seberou mechanicky. Technika se holt zlepšila a se sezónními pracanty je teď problém :-)

Komentáře používají Disqus