středa 23. srpna 2017

Nevelké víno, Pynot Pyčo, Furmint a chlastací červené Španělsko

nestarec-chardonnay-2015Dnes ve zrychleném sledu pár vín, která mne zaujala v posledních dnech. Celkem velkou pozornost budí ročník 2015 od Milana Nestarce. Což celkem chápu, když jsem ještě nehotová vína chutnal v lednu byl to parádní zážitek a onen vychválený Sauvignon, teď pod značkou GinTonic, je miláčkem mnohých. Minulý týden jsem pil I am not a big wine, což je Chardonnay. V klasické sedmičce, žádné velké víno, normální velikost :-) Tmavší, trochu opalizující žlutá barva. Výrazná vůně, oxidativnější štych, znatelné dřevo, pěkná žlutá ovocnost, bohatší projev. Suché, plné, ovocné, s báječnou kyselinou, strukturované, slušně dlouhé. Poměrně efektní záležitost, tohle bych dovedl pít.

pynot-pyčo-2015Bavil mne Winepunk Pynot Pyčo 2015, což je veskrze nepunkový, šťavnatý, trochu plnější výrazný višňový čistý pinot, který se výborně pije „jen tak“ a obstojí i při trochu hlubším zkoumání. Úplně nevím, jak to ten člověk dělá, ale i jeho sladké z hroznů tak trochu zapomenutých na Modřanské vinici a napadených určitě nejen botrytidou bylo výborné, intenzivní, s oxidativním starosvětským štychem, krom cukru s bezva kyselinou a prostě hodně přesvědčivé.

ats-furmint-2015V jednom z prvních zdejších furmintových článků jsem vychvaloval tokajský kousek od Áts Pince, tentokrát doma otevřel nový ročník Furmint 2015. Vinařství lehce vyrostlo, už je toho přes šest tisíc lahví! Cena furt pod dvě stovky. Burgundská láhev pod šroubem. Citronová barva. Čerstvá, spíše jemnější vůně. Bílé ovoce, citrus, dotyk dřeva a mineralita. Suché, čisté, šťavnaté, spíše jemnější, decentní ovocnost, přímější, dobrá délka. Sympatické „gastronomické“ víno, nevlezle příjemné. Byť o něco jednodušší, než jsem si pamatoval a čekal.

anguera-vi-de-darmosPadla láhev Joan d'Anguera Vi de Darmós 2016, španělské červené z apelace Montsant, odrůdově především Grenache a pak Samsó (aka Cariñena) spontánně fermentované v betonu, pak krátce starší dubové sudy a znovu dva měsíce beton, lahvováno bez čiření a filtrace a snad i bez síření (nebo naprosto minimální), biodynamika certifikovaná Demeter. Světlejší červená barva. Čerstvá, červeně pikantně ovocná vůně, lehce divočejší. Suché, šťavnaté s moc fajn kyselinou, přes 13 % alkoholu docela lehkonohé a snadno pitelné, divočejší čerstvá ovocnost, lehce zemité. Snadno přístupné zábavné mladistvé červené. I taková Španělsko umí.

Komentáře používají Disqus