úterý 7. února 2017

Nalahvován zaživa, poprvé a snad ne naposledy

bottled-alive-1O víkendu s v Táboře, jak jinak než pod taktovkou neúnavného Honzy Čulíka, uskutečnil první ročník festivalu Bottled Alive. Ve spolkovém domě Střelnice v Táboře bylo cílem představit řemeslná vína od vinařů z Čech, Moravy i okolních zemí za jejích přímé účasti. Ke dvacítce různých producentů bylo tak akorát, při troše snahy se dalo zvládnout většinu i s dostatkem času na povídání. Naše degustování podkreslovala nějaká ta hudba a vše působilo velmi pohodově, docela komorně ale rozhodně tam teda nebylo prázdno, akce přilákala asi dvě stovky vínomilců. Krom místních dorazilo dost hostů z Prahy, Brna i dalších míst po republice. Včetně pár zahraničních dovozců, pro které šlo o zajímavou příležitost, jak si naše zajímavé vinaře projet na jednom místě. Propil jsem toho dost, i přes náročnou warm up párty den předem. Zvládl ochutnat i kombuchu :-) Ale přeci jen v hlavní roli bylo víno…

Vinařství Porta Bohemica mne baví tak nějak obecně. Přístup k věci, nevtíravě přirozená vína, moc fajn lidi. S chutí bych pil už „en primeur“ vzorek loňské milerky, bezvadná klasika, a stejně tak již prodávaný Muller Thurgau 2015. Svěží, jemnější, s pěknou kyselinou, decentní mandlovou nahořklostí, zábavný. Směska Charpin 2014 jménem odkazuje k odrůdám, ale minimálně v tomhle ročníku i k projevu, jen si to vyslovte. Je to řízné pěkně postavené bílé s dobře zakomponovaným dřevem. Povedl se oranžový Tramín 2014, čerstvé peckovinově ovocné Svatovavřinecké 2015, Pinot Noir 2014 působí v aromatice teplejším zralejším dojmem než je pak poměrně přísná chuť, ale pije se to moc dobře.

bottled-alive-2

Vinařství Dva duby představilo Divide 2013, vlašák z nakoupených hroznů, víno určené do gastra a ne v běžném prodeji. Takže trochu netypické, na Dva duby. Čerstvé, pikantní, krásně postavené, charakterní zajímavé víno. Vrátil jsem se k němu a za mne jeden z favoritů akce, toho bych doma pár lahví zvládl s velkou chutí. Z hlavní produkce a vlastních hroznů (původem Miroslav) mne potěšil Veltlín 2015, hodně slibný, jen chce čas. Divočejší řízné bylo růžové Rose & Cross 2014. Dost mne bavila obě červená, jak moc pěkně postavená šťavnatá frankovka Vox in Excelso 2013 tak cuvée vavřince a frankovky Rosa Inferni 2013, krásně ovocná šťavnatá záležitost, velmi dobře postavená, příjemná, vysoce pitelná. Tohle prosím ano.

Petr Koráb zůstal věren názvu přehlídky a ze svého sortimentu přivezl především ty opravdu živé věci, v lahvi dokvášené bubliny a tak podobně. Vyloženě mne nadchl Pinot blanc 2015 „pet nat“, který sice v podstatě neperlí, ale zachoval si takovou tu efektní výraznější mladou ovocnost a živost a energii, parádní věc. Vykoupil jsem komplet vše co ještě zbývalo, sorry :-) Ale přijďte 21. února na Družstvo, vypijeme společně. Zajímavé bylo srovnání s běžnou variantou Pinot Blanc 2015 „Family reserve“, dobře postavený ovocný ale přeci jen uměřenější a lehce zemitější kousek, s fajn vlivem dřeva. Oranžový Natur Ryšák 2015 je jemnější sympatické vyvážené pití, ročník 2014 znatelně drsnější, svíravější, přísnější. Orange Future Sekt 2015 mne bavil už dříve, zábavná věc, serióznější je Future sekt Pinot blanc + Chardonnay 2015, dost dobře postavená ovocnější záležitost, fajn kyseliny, výraznější, docela dlouhé. Ještě to není hotové a zbývá nějaký cukřík, časem možná půjde i odstřelit a nezůstane pod korunkou s kaly.

bottled-alive-5

Zdeněk Vykoukal nabídl komplet seznámení se současnou nabídkou a docela široký rozptyl projevů. Mému vkusu nejvíce vyhovovala trojice vín ročníku 2015 – Neuburské a Chardonnay z použitých (potřetí) 500l sudů a macerované Veltlínské zelené Resch. Klasická bílá byla uhlazenější, krémová, ovocná, výborně vybalancovaná. Resch s bezva kyselinou, tak trochu margotkovou vůní, svíravější, velmi dobře postavený, zajímavý a efektní.

I Jaroslav Osička toho měl spoustu, nakonec jsem i přes 15+ vzorků snad ani neměl všechno, masakrují degustující nejen při návštěvách sklepa ale i kdekoliv jinde :-) Ale většina mi seděla docela dost, něco vyloženě nadchlo, neoslovuje mne máloco (třeba obecně jejich čistý Pinot Gris, jenže v tom se s mnohými neshodnu). O Chardonnay 2013 jsem tu nedávno psal hodně nadšeně a teď si ověřil stav po definitivním lahvováni, poznámky se příliš neliší, je to vyloženě skvělé. Více než dobře vypadají šestnáctky, věci samozřejmě ještě nehotové a přivezené jen „en primeur“ na zkoušku. Pěkně voní, mají výtečné kyseliny, jsou vyvážené, hodně slibné prostě. Květinová Akácia, „bezová limonáda“ Gryšák, chlastací peckovinový Modrý portugal… Za sebe musím rozhodně sledovat Ryšáka, směs Pinot gris a noir, která má být barevně a projevem do růžového, ale tentokrát je ho,to spíše červené. A krásně postavené, šťavnaté, peckovinové, s bezva vlivem dřeva, pil bych to rovnou teď. Dost se jim povedlo oranžové 2015, které je teda barvou spíše směrem růžové Champagne a i projev je takový docela ovocný a voňavý spíše než klasické bylinky a výluhy, ale v chuti s fajn tříslovinami a strukturou, zábavné a perfektně pitelné.

bottled-alive-4

U Tomáše Čačíka jsem si užil jemnější neuburské Cuvée Linda 2015, uhlazené elegantní pití. Ryzlink rýnský 2015 s vlivem dřeva je docela voňavý, s dobrou kyselinou, pěkně postavené, fajn víno. Ema Orange 2015 ze sedmi odrůd je zatím docela funky divočina, oranžový Tramín 2015 o dost hotovější víno, pěkně strukturované, s fajn tříslovinami i kyselinou, se sladší květinovou a lehce cukrová vata aromatikou. Z červených bavil hodně Modrý portugal 2015, poměrně voňavý, ovocný, šťavnatý, parádně pitelný a zábavný. Frankovka 2015 byla ještě hodně syrová, s výrazným projevem dřeva, ale pěknou kyselinou a fajn stavbou, to má potenciál.

K produkci Vinných sklepů Kutná hora, ač mají biodynamickou frčku Demeter, si zatím stále znovu hledám cestu, nakonec mne možná nejvíce oslovují klasická svatovavřinecká či milerky, vína která snadno koupím u nás v ulici v prodejně kutnohorských Středových pekáren :-) Zde jsem si znovu přechutnal docela zábavný ovocný oranžový Winepunk Pinot Gris 2015, uhlazenější dobře pitelný „sauvignonový“ Hibernal 2015, kulatější voňavý a lehce nasládlý Tramín kořenný 2015, lehounké velmi světlé kořenité a peckovinové Jakubské 2015 a hodně výrazný, nabušený, koncentrovaný, plný, suchý, až jižně působící Cabernet Cortis 2015 výběr z bobulí. Víno temné, s hromadou tříslovin, čokodřevěné, syrové. Efektní obludka, byť dost mimo můj vkus.

bottled-alive-6

Milan Nestarec přivezl čtyři vína ročníku 2015, tak trochu i jako ukázku snahy o zjednodušování nabídky, omezení klasik, antik, vidliček a nožů a podfucků na snáze uchopitelnou nabídku :-) Chardonnay bylo hodně dobře postavené, s výtečnou kyselinou a poměrně výraznou ovocnou aromatikou a zatím také dost dominantním dřevem. Ale potřebuje čas. Velký úspěch věštím Sauvignonu, fantastická aromatická záležitost, hodně efektní ale tak akorát pod hranicí kdy už by to začalo být vulgární a vlezlé. Parádně vyvážené v chuti, šťavnaté, skvěle postavené. Špičkové víno. Pinot Gris 2015 výborně udělaná čistá „typická“ oranžáda, snadno zařaditelná. Tramín 2015 v oranžové voňavý, bylinkový, pomerančový, s fajn tříslem, suchý, perfektně čistý a moc fajn.

Potěšilo mne setkání s Dlúhé Grefty z Mutěnic, povídal jsem si už v dost finální fázi účasti (pro mne i vinaře) a poznámky jsou dost skoupé. Co se mi líbilo bylo, že na začátečníka a úplně naturální přístup byla tak aktuální produkce čistá, vyvážená, dost dobře pitelná. Velmi povedená Alba Mixtura bude na příštím Družstvu, zaskočte ochutnat.

bottled-alive-3

Z Dobré vinice mi chutnalo leccos, ať už to byl chlastací ale dostatečně seriózní bublavý Créme de Vin 2014, vyvážené zakulacené dost zajímavé Veltlínské zelené 2015, čerstvé výtečně pitelné trochu krémové Kambrium 2015 či suché, ovocné, peckovinové, lehce čokoládové a pěkně postavené Rouge de Pinot Noir 2012. Ověřil jsem si, že Orange 2011 prostě nějak vůbec nechápu a pít nechci, ale zato Sauvignon 2013 qvevri je výtečné, efektní voňavé macerovaní bílé, s bezvadnou strukturou a tak vůbec. Tohle naopak paráda veliká.

Furt mne baví červené cuvée od Sedmi řádků, žádná změna. Opět jsem se ujistil, že Slobodné vinárstvo jsou fajn lidi s čím dál zábavnějšími víny. Nová frankovka Joschuari od Gut Oggau je opět fajn a opět za peníze, které za ni nedám :-) A bylo toho ještě víc. Díky všem, jejichž vína jsem mohl ochutnat, otravovat s dotazy a věnovali mi svůj čas. A omlouvám se těm, u kterých se nezvládl zastavit nebo jen zaskočil pozdravit a jeden vzorek. Většinou proto, že jsem jejich vína chutnal docela nedávno (Sedm řádků, opakovaně všichni hosté z Rakouska ale i další na Label Grand Karraktere i soukromých přechutnávkách v Praze a ve Vídni) nebo to mám naopak v plánu v nejbližší době. A těším se na další ročník Bottled Alive, jestli teda bude, podobných akcí je třeba!


Nejraději bych doma znovu pil…
Jaroslav Osička Chardonnay 2013
Dva duby Divide 2013
Dobrá vinice Sauvignon 2013 kvevri
Milan Nestarec Sauvignon 2015
Zdeněk Vykoukal Neuburské 2015
Porta Bohemica Charpin 2014
Petr Koráb Pinot blanc „pet nat“ 2015
Jaroslav Osička Ryšák 2015
Dva duby Rosa Inferni 2013
Dlúhé grefty Sauvignon & Ryzlink rýnský 2015
Tomáš Čačík Modrý portugal 2015
Strekov 1075 Nigori 2015
Slobodné vinárstvo Cutis pinot 2015

P.S. Veškeré použité fotografie jsou převzaté z FB stránky festivalu. Tak nějak jsem sám zapomněl fotit a krom pár záběrů na telefonu pro Instagram viz výše nic nenacvakal.

Komentáře používají Disqus