čtvrtek 16. února 2017

Bílé z Etny a dvě pětiodrůdová prosecca

Tenuta-di-Fessina-A'Puddara-2014Dneska zase trocha Itálie. Tenuta di Fessina (web) A'Puddara 2014, stoprocentní Carricante starých keřů, bílé ze svahů Etny z nadmořské výšky asi 900 metrů. Jde o celkem nový projekt, vinařství vzniklo až v roce 2007, majitelka Silvia Maestrelli ale pochází z vinařské rodiny (její otec má podnik v Chianti) a trochu s tím pomohl i vinohradník s dvacetiletou zkušeností z vinařství Gaja. Víno je školeno ve velkých (35 hl) starých dřevěných sudech. Světlá citronová barva. Čerstvá, energická vůně, s takovým tím zvláštním vulkanickým kouřovo-kamenito-reduktivně-zajímavým minerálním štychem společným vínům z Etny, Santorini i třeba Tokaje. Trochu žlutého ovoce a krémovosti, ale ovocnost tu skutečně prim nehraje, v chutí krásně suché, svěží, s parádní kyselinou a dobře postavené, opět ta kouřovost a fajn délka. Je to takové ryze přímě precizní a moc fajn. Konzumováno v Miláně, ale podle všeho se objevují i na našem trhu. Když někde uvidíte, nebojte se zkusit.

Marchiori-Prosecco-Valdobbiadene-5-Varietà-2015-Edizioni-Limitate-Brut

Neodolal jsem vyzkoušet dvě tak trochu odlišná prosecca. O vinařství Marchiori, respektivně jejich vínech, už jsem se tu zmiňoval dvakrát. Konkrétně v článcích My máme kaly, ó my se máme a později o čiré (ale jinak na prosecco taky dost výjimečné) variantě v textu Pití, běhání a tři lahve bublinek. Marchiori Prosecco Valdobbiadene 5 Varietà 2015 Edizioni Limitate Brut je tvořeno z pěti tamních odrůd – primárně Glera Tonda a pak Glera Lunga, Verdiso, Bianchetta a Perera. Světlá žlutá barva, poměrně výrazné perlení trochu větších bublinek. Výrazně ovocné ve vůni, hruška, žlutý meloun a citrusový, grepový, projev. Lehce minerální linka a jemnější zábavné odbočky. Suché v chuti, trochu krémové, ovocné, středně plné, dobrá délka a stavba, lehká mandlová hořkost v závěru, pěkně postavené a dobře pitelné fajn bubliny.

Marchiori-Prosecco-Valdobbiadene-5-Varietà-Integrale-2015-Edizioni-Limitate-FrizzanteMarchiori Prosecco Valdobbiadene 5 Varietà Integrale 2015 Edizioni Limitate Frizzante je stejná pětiodrůdovka, spontánně ve všem, úplně bez cukru a dokvašeno v lahvi (ale je pod korkem, ne s korunkou). Pěkná žlutá barva, trochu kalná, slušné perlení spíše malých bublinek. Čerstvé, docela ovocné, citrus, trochu minerální, lehce „moštové“, hruška, mandlovina, sušené bílé květy. Spíše lehčí v chuti, suché s fajn kyselinami, šťavnaté, lehce nahořklý konec, jednoduše pitelné a docela přímočaré, spíše kratší. Proč ne, ale přiznám se, že jiné a o něco levnější colfòndo kousky (tohle je za 361 Kč) mne v Prosekárně asi baví i o něco víc.

Komentáře používají Disqus