pátek 3. února 2017

Nové ročníky od Gourmet Services

Château-de-Tracy-Mademoiselle-de-„T“-2015Minulý týden představila společnost Gourmet Services vína ze svého portfolia, především několik úplných novinek a nových ročníků oblíbených vín. Sešli jsme se v salonku Pachtova paláce (kde mimochodem Miroslav Kalina právě otevřel novou restauraci Atelier Kalina, s Gourmet Services jej spojuje osoba sommeliera Víta Hepnara) a rozhodně bylo co ochutnávat. Projel jsem zhruba patnáct vín z oficiální části a doplnil pár doušky nedopitých různorodých Bordeaux z akce, která se na stejném místě konala o den dříve. S plnými sklenkami jsme vedli různorodé debaty o víně, naturálnu, (ne)síření, klasice a moderně, trendech… bylo to podnětné! A i víno bych si rozhodně vybral :-)

Château-de-Tracy-2015Rozhodně Pouilly Fumé z Château de Tracy, jednoho z vůbec nejstarších tradičních producentů v oblasti. Výborný kousek je jak „druhé víno“ Mademoiselle de „T“ 2015 z mladších výsadeb a vín nevybraných pro hlavní víno, krásně čerstvá intenzivní živá záležitost, klasický aromatičtější Sauvignon, perfektně suchý v chuti, šťavnatý, vyvážený, docela dlouhý. Efektní záležitosti. Jejich „grand vin“ Château de Tracy 2015 je o poznání jemnější a s ne tak hlasitým „tady mne máte“ nástupem, znatelně strukturovanější a serióznější (a na rozdíl od T by ještě mělo ležet), vyvážené a fakt pěkné. Takhle Sauvignon mohu.

Pokud jde o Champagne, tak Gourmet Services u nás zastupují Henriot, něco z degustace jsem tu měl nedávno. Coby levnější doplněk nabízí menší dům Champagne F. Bergeronneau-Marion z Ville Dommange, konkrétně jejich neročníkové Grande Réserve 1er Cru. Z více než poloviny Pinot Meunier doplněný Pinot Noir a k tomu trocha Chardonnay, je to hodně výrazně ovocný až Blanc de Noir styl, taková jablíčkovo-citrusová klasika, s bezva kyselinou, pěkně postavená, slušně dlouhá a krásně pitelná.


S chutí bych si zopakoval už jakostní Riesling 2015 vinařství Hexamer z Nahe, čistá suchá šťavnatá květinovo-citrusová záležitost, pěkně postavená a výtečně pitelná.

Antoine-Jobard-Meursault-Blagny-1er-Cru-2013Ochutnali jsme i několik burgundských. Vůbec bych neměl problém s Rully od Domaine de la Folie, jak bílé Clos la Folie Monopole 2015 tak červené Cuvée Marey du Clos de Bellecroix 2015, čistě udělaná příjemná vína. Ale dobrovolně přiznávám, že je v mé pozornosti trochu zastínil Antoine Jobard. Meursault 2013 je víno čerstvé, minerální, příjemně ovocné s parádně zapracovaným dřevem, suché, šťavnaté, krásně vyvážené, strukturované, velmi fajn. Meursault Blagny 1er Cru opět zatím staví na odiv čerstvost a svěžest a teprve začíná zrát, krásně žlutější ovocnost, citrusy, o chlup výraznější ale stále elegantně zakomponované dřevo, mineralita, křísnutí křemenem. Suché, čisté, strukturované, s parádní kyselinou, docela dlouhé, klasické výtečné bílé burgundské. To bych prosím pil s chutí. A jak to tak bývá, tak stojí násobně více než vše ostatní na té ochutnávce…

Komentáře používají Disqus