úterý 21. února 2017

Trochu netradičně připravené šampaňské

R.-Pouillon-&-Fils-Chemin-du-Bois-2008Šampaňské připravené metodou „imagenée par Fabrice Pouillon“. Co si pod tím představit? R. Pouillon & Fils Chemin du Bois 2008 je Blanc de Noir Champagne, stoprocentní Pinot Noir z jediné vinice Chemin du Bois v Mareuil-sur-Aÿ. Fabrice Pouillon je třetí generací vinařů, na zkušenou byl třeba v Chassagne-Montrachet či Sauternes a oblíbil si zrání ve dřevě, takže víno kvasí spontánně v barrique sudech a tam také na kalech zraje do dubna roku následujícího po sklizni. Nenechává vykvasit veškerý mošt, část zavakuuje a udržuje v chladu, do 5°C. Do hotového tichého vína pak tento mošt přidá a i druhotná fermentace v lahvi tak proběhne spontánně a jen surovinou z téže sklizně a vinice, nepřidává se řepný ani žádný jiný cukr ani kvasinky jak je jinak obvyklé. Po 6+ letech zrání na kalech v lahvi (odstřel květen 2015) hotové víno dozážuje opět trochou moštu ze stejné vinice. Podobné techniky využívají i jiní vinaři (viz třeba Indigéne od Tissota), ale v Champagne to úplně obvyklé není, stejně jako jsou třeba velmi výjimečná nesířená Champagne, riziko že druhotná fermentace a vývoj vína několik let v lahvi neproběhne úplně ideálně je dost vysoké, vzhledem k cenám hroznů se to vinařům nechce moc riskovat. Fabrice Pouillon udělal takto poprvé hodně vyzrálý ročník 2006 a nyní 2008, toho je snad dokonce více lahví (byť stále omezená číslovaná šarže, toto byla 503/2313).

Metoda zní sice trochu divoce, ale víno takové určitě není. Je krásně čisté, perlí celkem výrazně a malými bublinkami, aromaticky dost výrazně ovocné do broskví, mirabelek a sušených peckovin, s efektní krémovostí a toastovým tónem, docela výrazným dřevem. Suché, šťavnaté s výraznou kyselinou, peckovinově ovocné, strukturované, minerální, dost dlouhé. Takové pocitově dost burgundské a hodně „vinné“, výtečné pití. A mohlo by zaujmou i ty, kteří bubliny obvykle nevyhledávají. V nabídce Terroir Champagne, kde jsem i chutnal u příležitosti návštěvy jednoho vinaře. Cena… není mírná. Ba naopak, teda. Příplatek ze unikátnost a riziko při přípravě, asi :-)

Komentáře používají Disqus