pondělí 13. února 2017

Šafrán z amfor a dvě další fajn španělská vína

Safrá-2015-Celler-del-RoureSešlo se mi doma několik naturálních španělských vzorků od BIO Sueño, tak si dneska odhrnu poznámky. Asi nejvíce mne zaujalo víno Safrá 2015 z Celler del Roure. O zajímavém příběhu vinařství už jsem se tu zmiňoval a posléze hodnotil i další jejich vína – Vermell s bezva poměrem cena/kvalita (toho už mám za sebou pár lahví) a výtečný seriózní Parotet. Šafrán, červené z DO Valencia, je jejich novinka a třetí víno do řady „starých“ vín. Nabídka červených už totiž nabobtnala na šest kousků a tak je dělí do dvou řad. Tyhle staré jsou připravovány v amforách a z původních lokálních odrůd, tohle je konkrétně v amforách půl roku a je to z většiny odrůda Mandó s asi 15 % Monastrell a Garnacha Tintorera, asi třetina jsou celé hrozny. Kategorie „moderní“ jsou i mezinárodní odrůdy, nerez a dubové sudy a tak. Burgundská láhev, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Poměrně tmavá granátová barva s fialovým odstínem. Celkem voňavé, zralejší tmavší ovocnost, černá třešeň, decentní středozemní bylinkovost. Suché, středně plné, vyvážené, bezva kyseliny, tmavší ovocnost, dobře postavené a vysoce pitelné. Živé, svěží, tak akorát tříslovin, lehce rustikální, čerstvé, zábavné víno s něčím navíc. Pocitově mne to vedlo k některým frankovkám a betonovým Grenache z Côtes du Rhône, prostě fajn. Zapadá úrovní někde mezi Vermell a Parotet, i cenově, doporučená maloobchodní je 380 Kč.

Celler-del-Roure-Setze-GalletsV řadě „moderní“ se u Celler del Roure nachází vína Les Alcusses, Maduresa a také Setze Gallets, zde v ročníku 2014. Z trojice jde o úplný základ, relativně krátká macerace odrůdy Garnacha a třech „M“ – Monastrell, Merlot a Mandó, následné zrání čistě v nerezu na kalech. Pojmenováno po starých mincích regionu, viněta je jednoduchá a snadno zapamatovatelná (byť teď okolo ročníku 2016 asi lehce matoucí). Zelená bordó láhev, kovová záklopka a celokorek. Tmavá granátová barva. Čerstvé, mladé, zrale peckovinové, černé třešně, fajn kořenitá linka, trocha rozinek a teplého asfaltu. Suché, poměrně plné, solidní kyseliny, nijak zvlášt výrazné třísloviny, čerstvé nerezové ovoce. Čisté, šťavnaté dobře pitelné, nic složitého a fajn. Teda v hodnoceních to v klidu dostává 90 bodů, třeba od Decanteru, a za 200 Kč proč ne. Osobně spíše připlatím necelou stovku za Vermell, ale i tohle dává smysl :-)

Albet-y-Noya-Curiós-Xarel·lo-2015A aby se neřeklo, venku začalo svítit sluníčko a začíná se oteplovat, jedno bílé :-) Známé bio vinařství Albet y Noya a jejich Curiós Xarel·lo 2015. Od vinařství jsem měl tuhle odrůdu v různých podobách, hrají si s betonovými vajíčky, úplně bez síření a podobně. Tohle je taková jejich „fresh“ varianta, nějakou dobu to maceruje na slupkách ale v chladu bez fermentace, následně lisování a ponechání jen úvodní části s malým tlakem, fermentuje za kontrolované nižší teploty. Do lahví jde brzy, po pětidenní stabilizaci „nízkými zimními teplotami“, je to normálně sířeno. Čirá bordó láhev se šroubovým uzávěrem. Světlá citronová barva. Čerstvá, trochu citrusová vůně, dotyk krémovějšího žlutého ovoce, trochu mandlovina a květiny. Suché, čisté, s fajn kyselinou, lehkonohé, vyvážené a dobře pitelné, s lehce mandlovou peckovou linkou v závěru. Proč ne, cena zhruba 230 Kč.

Komentáře používají Disqus