pátek 24. února 2017

Elektrický okysličovač, fermentace ve vinici, dům z lahví, Trump

librottigliaPo dlouhé době mne zaujala nějaká viněta. Klasická bordó láhev, žádný exces v tvaru a speciální prvky, ale viněta coby několik stránek obsahujících tematické povídky :-) Pominu problém se zahříváním vína, když tu flašku budete držet moc dlouho, ale originální nápad to je. A inovace se dějí i na poli dekantace. Přivítejte zařízení Aervana! Elektrické udělátko, do kterého nacpete šest tužkovek, nasadíte ho do hrdla lahve a po stisknutí čudlíku vám nadávkuje víno, které zároveň výrazně okysličí. A skláři nebudou mít co žrát! Dobrovolně přiznávám, že mi to přijde jako děsná kravina. A navíc jako ztracená příležitost, protože jakékoliv moderní zařízení musí mít ještě Bluetooth a WiFi a aplikaci na tabletu a telefonu s profily vína (a předstírat, že něco dělá jinak u různých lahví, i když to tak samozřejmě nebude), hezkým grafickým znázorněním kolik z aktuální lahve už je vytočeno a výrazným hlášením, když se uvnitř ucpe vinným kamenem a kaly :-)

Spontánní fermentace „kvasinkami z vinice“ je oblíbené debatní téma nejen v kruzích nadšenců do všemožných bio(dynamických) a jinak naturálních vín. Protože „terroir“ sklepa hraje tak nějak dost zásadní roli. Ale jde to řešit i jinak, fakt fermentovat přímo ve vinici! :-) Mimochodem na tohle téma teď jede pár pěkných experimentů, jak s velmi malými šaržemi vín tak s docela velkými, kdy si vinaři třeba mezi sebou vymění část moštu a sledují, jak se vína fermentovaná v různých vinařstvích liší.

Muž na Urale postavil dům z lahví od šumivých vín (vážně pochybuji, že ve všech případech šlo o Champagne) :-) Inspirativní!

Zavede USA speciální daň na import vína, aby posílila domácí vinařství? Kdo ví, se současným vedením země a budoucími plány vyjadřovanými ve 140 znacích na Twitteru. Jisté ovšem je, že vinařství prezidenta Trumpa, přes veškeré jeho výkřiky o stavbě zdí a imigrantech kradoucích práci místním, pravidelně najímá mexické pracovníky na aktivity ve vinicích, umožňuje jim to speciální program zaměřený právě na různé sezónní nárazové aktivity v zemědělství. Povídejme si o pokrytectví :-)

Červeným vínem proti demenci! Nebo alespoň hrozny, když se chcete vyhnout alkoholu :-)

Komentáře používají Disqus