pondělí 27. února 2017

Argentiská GAIA, Petanque Ryzlink a moc fajn moravský Pinot Noir

Domaine-Bousquet-GAIA-2013Mám plnou hlavu implementace EET a termínů odevzdávek dalších prací, takže mi na koníčkové psaní o víně zbývá o chlup méně času než bych si přál :-) Ale něco odrhnout stihnu. V rámci dvou slevových akcí u Kupmeto jsem nakoupil pár svých oblíbenců a taky něco nového na zkoušku. Třeba Domaine Bousquet GAIA 2013, víno z jedné z vyšších řad fajn argentinského producenta, z bio hroznů z výsadeb v nadmořské výšce okolo 1200 metrů v oblasti Tupungato. Z poloviny Malbec a druhou část tvoří především Syrah s malým dílem Cabernet Sauvignon. Ruční sběr, fermentace ve dřevě a tamtéž, ve francouzských barrique sudech, zrání deset měsíců. Těžší zkosená láhev, kovová záklopka, celokorek, hodně barevná a nepřehlédnutelná viněta. Tmavá barva tónem do fialové, od pohledu hutnější víno. Výrazná, sladší tmavší ovocná vůně, lesní plody, lehce badyán a další kořenitost, jasná linka dřeva, celkově ale nic přestřeleného a docela příjemné. Suché, plnější, s aromatikou hlavně lesního ovoce do až lehce marmeládova ale zároveň pěknou výraznější kyselinou, kořenitá linka, spíše měkčí třísloviny, slušná délka. Vyvážené a přes vyšší alkohol překvapivě snadno pitelné. Vytáhl jsem zase jednou sous vide a udělal kus roštěné, obzvláště takhle s masem víno mizelo úplně samo. Takže spokojenost.

Nove-vinarstvi-Ryzlink-rýnský-2015-Petanque-výběr-z-hroznůDostala se mi do rukou sada vzorků z Nového vinařství, především z řady Cépage (odrůdové přívlastky), ale i se základním vínem z řady Village a také top kouskem řady Petanque. Když pominu, že poněkud nechápu zrovna tohle jméno pro top kvalitu, čekal bych ho právě spíše u nějakých vín na nevázané pití na pikniku venku, tak mne ani úplně nepřesvědčil obsah lahve. Ryzlink rýnský 2015 „Petanque“ výběr z hroznů pochází z viniční trati Langewarte, je v burgundské lahvi uzavřené DIAM korkem. Citronová žlutá barva. Výrazná efektní vůně, jasně zralejší hrozny, trochu medovost, rozinky a trochu až botrytické tóny, žluté jablko. Suché, celkem důrazný první dojem a výrazná kyselina, ovocem kopíruje vůni, ale tak nějak… jakoby řidší a prázdnější ve středu chuti, i přes alkohol vysokých 14.5 %, a vlastně nijak dlouhé. Celkově docela přímočaré, čekal jsem komplexnější projev. Skoro si říkám, u mne taková dost kacířská myšlenka, jestli by to nevypadalo lépe s nižším alkoholem a nějakým tím zbytkovým cukrem :-) Uvidíme jak ty nižší řady, zda mne zaujmou více…

krasna-hora-pinot-noir-2015V uplynulém čtvrtroce jsem poměrně často (rozuměj určitě více než karton padl) pil Pinot Noir 2015 z Krásné hory (web), jejich základní variantu této odrůdy z vinice Krásná hora ve Starém Poddvorově. A nemůžu se toho vína nabažit, navíc mi přijde čím dál lepší. Je to světlé víno a od pohledu lehčí typ červeného, sluší mu mírně nižší teplota. Víno peckovinové, šťavnaté, jemně kořenité, s dobře zakomponovaným dřevem, fajn kyselinou, zábavné, chlastací a přitom dostatečně zajímavé. Má to fajn stavbu, perfektně drží v otevřené lahvi i několik dní. A je za slušný peníz a jako bonus bio. Že to není Burgundsko je samozřejmě poznat, ale efekt pravých burgund pro mne plní úplně krásně, oproti i mnohem dražším pinotům (které tam takové to těžko uchopitelné „něco“, co u odrůdy hledám, prostě obvykle nemají).


Komentáře používají Disqus