středa 15. února 2017

Dlúhé Grefty aneb nové moravské objevy

dluhe-grefty-alba-rosalesInternet a sociální sítě mohou být fajn věc :-) Třeba na Instagramu a Twitteru jsem před pár měsíci narazil na jakéhosi naturálního vinaře z Mutěnic, nejspíš mi „lajknul“ fotku nebo tak něco. Ale dál jsem to neřešil. Úplně jinak se k tomu postavil Honza Čulík z táborského Thiru, který okamžitě poprosil o nějaké ty vzorky, pak do vinařství vyrazil a po pár týdnech už společně s vinařem řeší jména vín, nové viněty a vůbec co se s tím vší dá dělat a kde všude by to s radostí mohli chtít pít. A ročník 2015 postupně mizí :-) Vína jsem si ochutnal poprvé na silvestra právě Thiru, poprvé se s vinařem viděl na festivalu Bottled Alive a podruhé opět s ochutnávkou teď v týdnu v Praze. A fakt se u vín dost bavil. Seznamte se – Jaroslav Tesařík a Dlúhé Grefty (aka dlouhé viniční řádky, web), vinařství s podtitulem „Objevujeme terroir Mutěnic. Bez sklepní alchymie.

dluhe-grefty-alba-mixturaJaroslav Tesařík, s hlavním povoláním v IT a když má mluvit o svém vinaření tak zatím trochu plachý, si pořídil první vinohrad v roce 2008 a tak nějak hlavně kvůli pohybu. Pak následoval sklep, postupně nějaké ty další kousky vinic (jak starší výsadby tak vlastní nové a stále se poohlíží po dalších, těšit se můžeme na Frankovku nebo třeba více Neuburského) a tři děti. Přístupem vinařů jako Zsolt Sütö, Jaroslav Osička a další byl nakopnut k „naturálnímu“ směru, vinice jedou jen se sírou, trochou mědi a bylinnými preparáty. Ve sklepě kvašení spontánní, vína leží na kalech v dřevěných sudech, nejsou filtrována, do lahví (ročník 2015 je v těžších kouscích pod korunkou, ale bude i varianta s korkem) jdou typicky s minimálním nebo žádným sířením. Ale není to žádný neumětelský punk, ale čistá (rozhodně aromaticky a chuťově, že nejsou dokonale čirá fakt neřeším a netrápí mne ani v nejmenším) dobře připravená vína. Soudě tedy podle ročníku 2015, jak to vypadalo předtím netuším :-)

Jaroslav-Tesařík-Dlúhé-GreftyMüller Thurgau 2015 je jednou z těch čestných výjimek, kdy je víno z téhle odrůdy vyloženě dobré. Čerstvé, sladší květinové, lehounce macerovaně bylinkové, suché, čisté, krásně vyvážené, výborně pitelné, zábavně „tak akorát“. Budu chtít domů pár lahví. Alba Mixtura 2015 je směska lecčeho (Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Děvín), v barvě tmavší a jasná trocha macerace, docela aromatické hlavně do florálních tónů, suché, vyvážené, trochu zakulacené, něco tříslovin, dost fajn. Alba Tilia 2015 je macerovaná směs Ryzlink rýnský a Sauvignon, víno aromatické, čerstvé, dost efektní. Bylinky a lipový květ, suché, čisté, šťavnaté s bezva kyselinou, fajn projev dřeva, parádní pitelnost. Líbí se mi velmi. Tramín červený 2015 (do budoucna tuším Alba Rosales) je opět víno macerované, oranžové v barvě. Hodně voňavé, květinové, růže, dotyk pomeranče, efektní. Suché, šťavnaté, s velmi dobrou kyselinou, tak akorát množstvím tříslovin, vyvážené, zábavné, čerstvé skvěle pitelné. Rulandské modré 2015 pochází z velmi starých výsadeb (čtyřicátá léta) v trati Dubičí. V barvě poměrně tmavé a i ovocnost spíše tmavším směrem, lehce těkavé, suché, výrazné, šťavnaté, svíravější. Dal bych tomu čas, vlastně tenhle jediný vzorek mne zatím úplně nepřesvědčil. Ale bílá/oranžová naopak všechna.

Komentáře používají Disqus