čtvrtek 2. února 2017

Zákony, novinky, top šéfkuchařka, další Družstvo

turbulenceNovela zákona o vinohradnictví a vinařství byla definitivně schválena tak nějak „na apríla“ vejde v platnost. Ve zkratce co se vlastně mění si můžete přečíst třeba na stránkách Svazu vinařů. Tak uvidíme, jak se s tím hlavně vinotéky a velkodovozci cisteren plných lecčeho z celé Evropy poperou. Úplně jim to nezávidím. O domácí vinařství se ale nebojím, vždyť i Alice Feiring předpovídá, že naše a slovenská vína budou v roce 2017 trendy! :-) Samozřejmě soudí na základě své „naturální“ bubliny, kde se jim slyšení dostává v poslední době docela dost, loňský rok byl v tomhle ohledu velmi dobrý. A podějí se u nás další zajímavé věci, třeba do Bečova dorazí znalci z Château d’Yquem analyzovat tamní sbírku historických lahví vína. A pokud neradi vína přeléváte do dekantéru, tak Bohemia Crystalex má v nabídce speciální sklenice upravené pro rychlejší okysličení nalitého moku. Už to prodávají nějaký pátek, ale všiml jsem si toho až teď. No furt lepší, než slavné „dýchající sklo“ od Eischu :-)

Nejsme to jen my, kdo se trápí vinařskými zákony či apelačními předpisy. Problém řeší všude a spory se nevyhýbají ani takovým místům jako Barolo. Takže slavné cru Cannubi nyní může být na mnohem více lahvích. A naopak nelze použít na vinětě jméno více vinic, maximálně jedné pokud je z ní alespoň 85 % hroznů. Je to boj! Někdy jde skoro závidět volnost, kterou mají v „novém světě“ :-) Což mi připomíná, že na letošním předávání Oscarů se budou rozlévat vína… kdo by to byl čekal… z nabídky Francise Forda Coppoly :-)

John Oliver mívá ve svém pořadu blok „How Is This Still A Thing?“, ve kterém se ptá, proč ještě přetrvávají z dnešního pohledu zbytečnosti typu plavkového vydání Sports Illustrated či voleb v úterý (hodně zajímavé!) :-) Totéž mne napadlo u vyhlašování nejlepší šéfkuchařky roku. Jako by to naznačovalo „mezi mužskou elitu se nedostanete, však se podívejte na žebříček top 50, tak se nezlobte a tady máte vlastní kategorii“. No nic. Za sebe mohu říct, že jídlo v londýnské restauraci vítězky ročníku 2015, Hélène Darroze, bylo jedním z mých top gastro zážitků za docela dlouho (byť tedy zvláštně „koloniální“ projev hotelu The Connaught, ve kterém se restaurace nachází, mne poněkud znervózňoval). Letos zvítězila Ana Roš z restaurace Hiša Franko, špičky ve Slovinsku. Rozhodně to ke slovinské gastronomii (a potažmu víno) přilákalo pozornost. Restaurace momentálně dělá nějaké změny a shání nového sommeliéra. Kdyby někdo ze čtenářů přemýšlel o změně zaměstnání…

Zapište si do kalendáře 21. února, kdy se uskuteční další párty Družstva (druzme.se). Tentokrát v prostorách Jatka78 v Pražské tržnici, o „zabíjačku“ a catering se postará Paul Day aka The Real Meat Society a Maso a Kobliha, hudbu zmákne Jiří Tashi Vondráček za spolupráce Marko Jeliče alias DJ Winegeeka. Vína bude dost a zase pestrá směska naturálna a (nad)přirozena různých stylů z ČR, Evropy i zámoří :-)

Komentáře používají Disqus