pátek 17. února 2017

Séléque, Bistrot 104, dotace, Družstevní párty

Jean-Marc-SéléqueDneska pár drobností, ve zrychleném režimu :-) Minulý víkend dorazil do Prahy, jen tak na výlet s přítelkyní, Jean-Marc Séléque. Mladý kluk, ještě mu není ani třicet, a stoupající hvězda nejen naturální šampaňské vinné scény. Krom brouzdání po městě a zkoumání památek provedl i nečekanou přepadovku v baru l’Fleur, základně jeho dovozce Terroir Champagne. Takže se mi změnil sobotní večerní program a nečekaně jsem v deset večer vyrazil do centra pít, tímto děkuji shovívavé manželce za opušťák :-) Jeho vína doporučuji sledovat, potřebují teda trochu času v lahvi (= rok a víc od odstřelu kalů nechat ležet, jinak to moc nedává smysl), ale už základka je výborná. A třeba Partition Millésimé 2010 vyloženě výtečná tvrdší seriózní klasika, mňam. Časem určitě sepíšu víc.


bistrot104V poslední době úplně nestíhám sledovat nové restaurace, přeci jen je s dětmi trochu komplikovanější někam vyrazit. Ale povedlo se nám navštívit nový konceptu restaurace Bistrot 104 (web). Na tomhle místě se v posledních letech vystřídalo několik podniků a nikdy to nebylo úplně ono. Ostatně i samotný Bistrot fungoval jen pár měsíců a… ehm… hodně daleko ideálu. Teď se Bistrot změnil na „casual fine dining“ restauraci hodně výrazně inspirovanou severem, což i bez okolků přiznávají ve veškeré propagaci (byť tedy z jejich manifestu na webu, především ve video verzi, mi trochu cukalo v koutcích). Byli jsme tam úplně první večer kdy měli otevřeno, takže vše se teprve zabíhalo a především servis bylo nutné brát trochu s rezervou (ale zase když řeknete heslo „Vím, kde je sever“, tak dostanete vinné/nápojové párování k degustačnímu menu zdarma). I vinný lístek je zatím jen „Level 1“ spíše s běžnějšími ale fajn víny a verze s těmi velkými se teprve chystá. Pokud jde ale o jídlo, tak zde spokojenost veliká.

amuse-bouche-bistrot-104Nápadité věci, hodně dobře připravené, velmi chutné, bezpečně vyladěné už nějakou dobu. Ostatně za nimi stojí tým restaurace Le Terroir, jejíž šéfkuchař Pavol Pavlík má teď Bistrot pod palcem a je zde v kuchyni. Jednotlivé chody nejsou vůbec drahé (a celý osmichod + nějaké to amuse bouche a finger food na úvod + petit four na závěr za patnáct stovek ostatně taky dost dobrá nabídka) a s klidem mohu doporučit. Vína především naturální, prostě sever :-) Jediné, co mne dost překvapilo, bylo masivní spoléhání se na maso. Osobně mi to vůbec nevadí, ale jiným by jediný bezmasý hlavní chod a jedna polévka v nabídce návštěvu zkomplikovat mohl. A právě sever je v tomhle zrovna úplně jinde a trend sofistikovaných bezmasých jídel tam jede skoro stejně silně, jako ty různé pét naty a oranžády ve víně :o)


Milionové podpory plynou také nepoctivým vinařům, píší v Deníku. Někdy si říkám, že dělám něco špatně, když po nocích implementuji EET a snažím mít v pořádku účetní doklady :-) Asi požádám o nějakou dotaci! Tenhle web je dostatečně vzdělávací projekt, ne? Nějaká škatulka by se určitě našla…

V úterý 21/2 pácháme další Družstevní párty (událost na FB, web), tentokrát s lehce zabijačkovou tematikou :-) Vína jsme doufám zase vybrali zajímavá, těšit se můžete na vinařství Flajšinger, Marada, Jaroslav Osička, Dlúhé Grefty, Winepunk, Dva duby, Koráb, Mikulášek či Kuba Novák. A ze zahraničí Srbsko od Milijan Jelić, nějaké to Slovinsko v podání Mlečnika či argentinské bio bubliny :-) A pro zájemce zde jedno z mnoha zneužití legendární a skvělé scény z filmu Der Untergang. Třetí říše a naturální vína aneb Hitler se dozvěděl o Družstvu… :-)

Komentáře používají Disqus