úterý 28. února 2017

Sangiovese z Chile a tradičněji z Toskánska

Sangiovese-2013-Estate-Series-ErrazurizOtevřel jsem si takhle nedávno Sangiovese 2013 Estate Series od Errazuriz, takže z Chile. Já vím, zbytečné utrácet peníze, řekl by někdo :-) Z červených umí výborně Cabernet a Carmenére, zmiňoval jsem se opakovaně, to se na kvalitního producenta z Chile rozumí. Docela mne zaujal i Pinot Noir, ale i ten už je vpravdě internacionální odrůdou, byť s vrcholnou podobou v tiché podobě v Burgundsku. Pokud jde o Sangiovese, tak jsem chutnal velmi nadprůměrné z Argentiny a pěstuje se leckde jinde, ale královstvím téhle odrůdy furt zůstává Itálie. Upřímně ta chilská varianta nebyla špatná, na můj vkus možná až moc sladce ovocná jak ve vůni tak v chuti, zakulacená a peckovinově marmeládová, ale čistě udělaná, s decentním ovoněním dřevem a tak. Bude se líbit mnohým, já pro příště zůstanu u odrůd ověřených :-)

Vittorio-Innocenti-Rosso-di-Montepulciano-2011Každopádně jsem měl potřebo doplnit to nějakou tradičnější záležitostí a sáhl po Vittorio Innocenti (web, zmiňoval jsem se o něm už dříve) Rosso di Montepulciano 2011. Skoro čisté Prugnolo Gentile (aka Sangiovese) a pár procent Canaiolo Nero, relativně krátké asi půlroční zrání v dubových sudech. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá ale již znatelně nazrávající barva, do terakoty na okraji. Výraznější vůně, i ta již poměrně nazrálá, tmavé ovoce až směrem lesní plody, sušené plody, kořenitá linka, badyán, staré dřevo, zřetelná živočišnost, se vzduchem uzená kouřová linka. Suché, poměrně plné a vyšší alkohol znát, s výraznou kyselinou, svíravější, docela výrazné ale jemnozrnné třísloviny, lehce kávová delší dochuť. Se vzduchem se trochu uhlazuje v chuti, potřebuje stále ještě čas. Starosvětská chutná klasika! U dovozce 1er Wines je za tři stovky, pravda teď už novější ročníky 2012 a 2013.

Komentáře používají Disqus