čtvrtek 17. července 2014

Fajnové Chianti za bezva peníze

Vittorio-Innocenti-Chianti-Colli-SenesiVittorio Innocenti (web), jehož vinařství sídlí ve středověkém městečku Montefollonico ve sklepích z konce třináctého století, se původně živil jako profesor filozofie. Jeho manželka je zase historičkou umění. Možná proto vypadají jejich viněty tak nějak starosvětsky. Rodina má celkem 32 hektarů pozemků mezi Montepulcianem a Montefollonicem, z čehož 12 ha jsou vinice. Pracují s tradičními odrůdami regionu – pro červená (Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montepulciano a Chianti) je to Sangiovese, místní klon zvaný Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero a Mammolo, pro bílé používají Trebbiano Toscano a Malvasia del Chianti. A konečně sladké Vin Santo je Malvasia a Grechetto. V minulosti jsem od vinařství chutnal jen vyzrálejšího důrazného „supertoskánce“ (byť čistě ze Sangiovese) Acerone, včera ozkoušel klasiku v podobě Chianti Colli Senesi 2010 a začínám se těšit na další vína.

Odrůdově dominuje samozřejmě Sangiovese a je tam trochu odrůdy Canaiolo. Celkem tmavá barva. Bezvadná výraznější vůně, kombinace třešní a višní, pikantnější, s dobře zakomponovaným dřevem, dotyky bylinek a koření a decentní linkou kůže, živočišnosti, masovosti. Lákavá. Sladce ovocné v chuti, středně plné, s parádní kyselinou a příjemnými tříslovinami, sympaticky rustikální, velmi pěkně postavené, vyvážené, vrstevnaté s delší dochutí. Poctivé, skvěle udělané dost nadprůměrné červené a krásné Chianti. Navíc už u dovozce za sympatických dvě stě pade, dostat naslepo tak tipuji víno mnohem dražší.

predkrmyhutneflak_masaprsicka

Láhev jsme si dávali k večeři v restauraci Mozaika tak trochu na rozloučenou. Je to jeden z mých docela oblíbených podniků, mám jejich kuchyni rád, ale začátkem srpna tam dojde k rychlé týdenní rekonstrukci a podnik se změní na burger bistro. Skoro bych čekal, že tenhle trend už opadá. Personál zatím moc detailů neví a víc jsem nezjišťoval. V Mozaice burger udělat umí, jsou to dlouhodobě oblíbené položky na jejich menu, ale stejně mi bude jejich běžná nabídka chybět. Hlavně některé ty jejich dobře zvládnuté „comfort food“ záležitosti. A na burgery je nedaleko Dish…

Komentáře používají Disqus