úterý 27. září 2016

Dvě skvělá červená – Parotet & Pannobile

Celler-del-Roure-Parotet-2012Už je tu oficiálně podzim, tak se dneska mrkneme na dvě červená trochu vyšší třídy vhodná pro dlouhé sychravé večery. S velkou chutí jsem vypil, a s přáteli se o pár doušků podělil, Parotet 2012 z vinařství Celler del Roure. První text o vinařství a jejich základním víně tu byl v únoru, před pár týdny jsem psal o jejich střední tříde, toto víno představuje vrchol produkce. Odrůdově ze tří čtvrtin Mandó se čtvrtinou odrůdy Monastrell (alias Mourvèdre), spontánní fermentace v nerezu a zhruba tři týdny macerace, pak 14 měsíců v tinajas, velkých v zemi zakopaných amforách. Mandó nesvědčí dřevo, ale amfory rozhodně ano. Burgundská láhev, elegantní zajímavá viněta. Tmavší rubínová barva. Pikantnější, tmavší ovocná vůně, minerální linka, něco kořenitosti, lékořice. Suché, plnější v chuti, parádní kyselina a energie, docela výrazné ale nerušivé „zrnité“ třísloviny, dost dlouhé, tmavě ovocné. Solidní stavba, plnost i parádní pitelnost, 14.5 % alkoholu skvěle maskuje. Seriózní, velmi zajímavé víno. Baví! I tohle vozí BIO Sueño. Doporučená maloobchodní cena 490 Kč, což je skok o dvě stovky oproti „střednímu“ Vermell, které pro zkušenost se stylem a vinařstvím vychází asi nejlépe.

Claus-Preisinger-Pannobile-2012Biodynamické Pannobile 2012 burgenlandského vinařství Claus Preisinger je tak trochu nečekaně čistý Zweigelt. Ruční sběr a přísná selekce ve vinici, spontánní fermentace v otevřených kádích, 18 měsíců v malých dubových sudech. Tmavší barva s tóny do fialové. Výrazná, již trochu nazrálejší aromatika, toastované dřevo, decentní živočišnost, tmavé ovoce do peckovin a lesních plodů, něco kořenitých a herbálních tónů a minerální linka… se vzduchem se proměňuje a nabízí kupu vrstev a bezva zážitek. Plnější, strukturované, výrazné v chuti, s parádní kyselinou, výraznou tříslovinou a potenciálem ke zrání, opět trocha živočišnosti, tmavé ovoce, minerální linka. Bohaté, seriózní, dlouhé. Nádhera za nějaký sedm stovek (WineGeek). Tohle můžu :-) Od vinařství jsem teď chutnal i aktuální mladé patnáctky a mrknu se na ně někdy později, je o co stát.

Opět na pár dní slaměný vdovec, ale trpět nebudu. Fantastický (!!!) suchý Furmint překvapivě z Rakouska, ale od vinaře, který s ním v okolí Rustu vlastně začínal a je pro něj zásadní (a dokonce ulovil doménu furmint.at, já si z té radosti z vína rovnou koupil furmint.cz a nabízím za rozumných podmínek komukoliv, kdo tam bude chtít prodávat výborné furminty ;-). Top červené z amfor z moc zajímavého španělského projektu, už jsem o něm na blogu psal. A pak bio veganské nesířené Tempranillo v řekněme spotřební variantě, doporučená maloobchodka u nás je 185 Kč. Žijeme ve vinně velmi progresivní době! :-) Kuře podle Thomase Kellera se peče (požární senzor zatím neřve, ale je to těsně), děti budou taky spokojené, myslím. Čím se takhle ve čtvrtek večer bavíte vy? #grasswidower #wine #natural #austria #furmint #finewine #spain #amphora #nosulphuradded #fb

A photo posted by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Komentáře používají Disqus