čtvrtek 31. srpna 2017

Třikrát španělské Tempranillo

Juan-Manuel-Burgos-AVAN-2015Dneska se má výrazně ochladit, tak si dáme pár červených vín. Otevřel jsem láhev z Bodegas y Viñedos Juan Manuel Burgos, konkrétně jejich AVAN 2015 z apelace Ribera del Duero. Což je čisté Tempranillo z výsadeb ve vyšší nadmořské výšce, rok v malých francouzských (a možná drobátko amerických) dubových sudech. Ve vinicích se zaklínají organikou a jen přírodními preparáty, ale certifikováni nejsou. Tento AVAN je jejich hlavní víno z výsadeb 20 až 40 let starých, ale ještě mají základní z mladých výsadeb a pak také výběr ze starých keřů či specifických menších vinic. A také specialitu ze stoletých původních výsadeb, jejíž keře použili jako zdroj pro nové vinice. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Temná barva, tónem trochu do fialové, mladistvá. Intenzivní, tmavě ovocné, koncentrované, zralé švestky, kořenitost, dost dřevo. Voňavé, efektní, mladé. Suché, plné, silné, koncentrované, tmavě ovocné v chuti, sladší tříslo, dřevo, docela bohaté ale snadno přístupné. Zábavný, trochu novosvětsky explicitní kousek, k pití ke kusu masa už teď ale myslím bude s klidem a slušně zrát. Dal jsem za něj necelých 12€ a cena mi přijde fér.

Cepa-21-HITO-2015Přímo jsme to srovnal s HITO 2015 z vinařství Cepa 21, taktéž Ribera del Duero a odrůda Tinto Fino, prostě klasický klon Tempranilla. Cepa 21 je ve všech ohled moderní nový vinařský projekt, za kterým stojí rodina Moro (Bodegas Emilio Moro, docela profláklé vinařství v oblasti, jejich Malleolus de Sanchomartín je považován za jednu z tamních úplných špiček). Hito, v překladu milník, je pak základní mladé čerstvé červené, chrlí toho tři sta tisíc lahví. Je z mladých výsadeb, prohnáno francouzskými a americkými sudy. Burgundská láhev, aglomerovaný korek. Temná barva, do fialové. Tmavě ovocné, koncentrované, výrazné, až lesní ovoce, lékořice, dost dřeva a znatelně alkohol. Suché, silné, plné, šťavnatě tmavě ovocné, kvanta tříslovin (sladkých, ale stejně loupou patro). Mladé, kořenité, intenzivní, efektní. I tohle nebude mít problém zrát, byť je zamýšleno k pití spíše v téhle obludnější podobě. Flaška mne stála necelých 11€ a znovu bych preferoval spíše Avan.

Bodega-Classica-López-de-Haro-Reserva-2012A u odrůdy a větší produkce (stojí za nimi majitelé skupiny Vintae) ještě zůstaneme s Bodega Classica a jejich značkou Hacienda López de Haro z Rioja Alta, konkrétně jsem otevřel Reserva 2012. Je to z většiny Tempranillo s trochou odrůdy Graciano, 50 až 80 let staré keře, zrání v mixu francouzských a amerických sudů dvacet měsíců. Bordó láhev, aglomerovaný korek. Spíše rubínová, docela tmavá barva. Ovocná vůně na pomezích červených a tmavých plodů, rybíz, dřevo, vanilka, balzamikový tón, dotyk pryskyřice. Středně plné, suché, čisté, šťavnatě ovocné, již zralejší, měkčí sladší tříslo, dobrá délka. Ovocnost, dřevo, pitelnost. Čistě udělané, ale pro mne pocitově takové… technologické, bez duše. S čímž jsem u kousků výše problém neměl. Cena něco pod osm euro není mimo, jen… to šlo nějak mimo mne.

Komentáře používají Disqus