pátek 4. srpna 2017

Pinot z poutní cesty do Santiaga

Pinot-Noir-El-Cerezo-2015-Bodega-Castillo-de-MonjardinPravidelní čtenáři Jižního svahu již mají myslím velmi dobrý přehled o řadě mých úchylek, minimálně tedy těch týkajících se vína (a možná i pár dalších…). Jednou z nich je nutkavá potřeba přihazovat k objednávkám Pinot Noir z všemožných „exotických“ míst, kde třeba ani moc nedává smysl. Ne že bych ještě doufal, že objevím zázračně levný kousek co mne nadchne stejně jako klasické Burgundsko, z toho už jsem vyrostl. Obecně jsou červené pinoty všude tak nějak dražší než jiné odrůdy (ostatně se stačí podívat na Moravu) a málokdy se u levné lahve dostaví nadšení. V momentě, kdy je to víno fakt výborné, už tak nějak stojí stejně jako právě ty pravé burgundy (viz elitní Nový Zéland, Oregon či Ahr v Německu) a je ho úplně stejně málo nebo se jinak blbě shání. Při posledním španělském nákupu jsem přihodil i jeden tamní Pinot Noir, který mne ve starším ročníku velmi překvapil a vyloženě nadchl. Určitě se brzy, jen co ho zbavím korku, podělím o dojmy. A zároveň jsem vyzkoušel i filtr „do deseti €“ + „odrůda Pinot Noir“. Pouze jediný výsledek, na opravdu velkém e-shopu, bylo trochu zklamání. Ale co, šup s ním do košíku!

Bodega Castillo de Monjardín (web) Pinot Noir „El Cerezo“ 2015 pochází z oblasti Navarra. Tenhle producent, sídlící na úpatí Pyrenejí a vlastně nedaleko francouzských hranic, už není úplně malý. Mají zhruba 220 hektarů vinic, částečně z výsadeb 30 až 70 let starých. Francouzský vliv je tu vidět hodně a ač samozřejmě mají Tempranillo a Garnacha hraje důležitou roli, ostatně právě té mají nejstarší výsadby, tak mnohem více tu jede Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Merlot. Chardonnay a Pinot Noir (toho 4ha) pěstují v nadmořské výšce okolo 650 metrů na jílovo-vápenité vinici El Cerezo, pojmenované podle stromu třešně, která se nachází podél tzv. francouzské poutní cesty do Santiago de Compostela. Sudy francouzské barrique, jak jinak, ale aby bylo španělské tradici učiněno zadost tak i ty z amerického dubu :-) Tenhle pinot je ovšem čistě francouzské dřevo, devět měsíců, po fermentaci v nerezu. Burgundská láhev, celokorek, hlava na vinětě mi připomněla Bacchuse na burgundských od Jadota.

Barva tmavší rubínová. Fajn aromatika, ovocná do tmavších peckovin, višně, trochu kávové ze sudu, lehce zauzené a dotyk koření, pepře. Suché, čisté, višňově ovocné v chuti, bezva kyseliny, tříslovin nijak moc a decentně svíravé, slušná délka a stavba, výborná pitelnost. Sluší tomu o něco nižší teplota, při které je to opravdu příjemné. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale vyvážené solidní víno a za 7.50€ běžná maloobchodní cena coby alternativa běžné slušné burgundy poslouží více než dobře :-)

Komentáře používají Disqus