pátek 18. srpna 2017

Tarcal, alkohol, finalisté Vinaře roku a tak

tarcalPravidelný přísun zpráv a novinek ze světa vína. V Tokaji se nám začíná rozjíždět trend „vesnických“ vín – je to povedený Mád či Tállya nebo Olaszliszka, nyní přišel na řadu Tarcal. Tahle obec se nachází přesně na opačné straně kopce než Tokaj (a báječně jsem tam bloudil mezi vinicemi, když jsem si dával ranní běh právě okolo Tokaj Hegy) a do jejího katastru spadají některé z vyhlášených poloh v kraji. Navíc zvolila jiný postup než ostatní. V Mádu v podstatě jeden producent vykupuje hrozny od různých pěstitelů a připravuje víno, projekt je to dost úspěšný a povědomí o Mádu nakopl měrou nebývalou. Olaszliszka je Hárslevelű od různých vinařů, kteří nechají část svých hroznů vinifikovat u jednoho z nich. V Tarcalu skupina místních vinařů dá své víno coby součást pro finální směs. Sice je tam nějaká sada pravidel (má jít o suchá vína bez botrytidy, doporučena je spontánní fermentace nebo použití kvasinek z tokajského vinohradnického a vinařského výzkumného institutu sídlícího právě v Tarcalu), ale jinak prý mají vinaři docela volnost. Výsledkem by tak měl být snad zajímavý pohled na jeden ročník, malou oblast a její vinaře, vše spojeno do jediného vína. Pilotního ročníku projektu, 2016, se účastní devět vinařství (např. Gróf Degenfeld, Tokajicum či Myrtus) a každé do něj vložilo „jeden sud“, okolo dvou set litrů vína. Výsledné víno bude rozděleno mezi vinaře, nalahvované do nové tokajské lahve na suchá bílá se kterou jako první přišel právě Mád, a ti jej budou dále nabízet. Ochutnal bych :-)

Stejně jako minulý týden něco o víně a zdraví. Na Netflixu je zajímavý britský dokument Pravda o alkoholu. Nic vyloženě objevného, spíš trochu depresivní. Pít nepřestanu, ale možná si fakt zkusím sem tam spočítat, kolik je má aktuální reálná týdenní konzumace. Jak tu mám otevřeno vícero lahví a různě se k nim vracím, tak se to oproti klasickému „večer otevřeme a vypijeme sedmičku“ mnohem hůř odhaduje. Sklenka vína (nebo ostatně jakéhokoliv alkoholu) pomáhá odstranit autorský blok, Decanter se zmiňuje proč. Upřímně… bez alkoholu bych se neměl co psát, takže to asi funguje :o) S polyfenoly na chřipku, místo antibiotik.

Známe finalisty Vinaře roku České Republiky pro rok 2017. Desetičlenná komise, ve které bude hned pět držitelů titulu Master of Wine, bude vybírat z producentů viz seznam níže, která vzešla z prvního kola hodnocení. Můj osobní seznam by určitě vypadal jinak, ale soutěžní vína téhle osmičky si přechutnám a udělám si názor sám.

  • Zámecké Vinařství Bzenec
  • Milan Sůkal
  • Nové Vinařství
  • Vinařství Mikrosvín Mikulov
  • Bojanovský sklep Uherek
  • Vinařství Volařík
  • Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice
  • Spielberg CZ

Jsou nefiltrovaná vína lepší než filtrovaná? Žádná velká technická analýza, ale fajn pop článek na Vinepair. Pokud nechcete číst, tak odpověď je… jak kdy ;-)

Jackson Family Wines, jeden z největších vinařských projektů v USA (spadá pod ně třeba Kendall-Jackson) s vinařstvími i ve Francii, Chile, Austrálii nebo Toskánsku, zvažuje výsadbu vinic a výrobu šumivých vín v Anglii. Majitelka společnosti prý vždy zapíjí vítězství svých koní na anglických dostizích právě místními bublinami a moc jí chutnají… :-)

A když jsme u USA… hodně zajímavé poznatky z OIV Wine Marketing školení na téma Brand Management a Channels of Distribution. Pro zájemce o obchod s vínem (nejen) na tamním trhu :-) Pobavila poznámka o komplexitě tamního trhu: „V San Diegu jsou velká nabušená Chardonnay přijímána velmi dobře. V centru San Francisca je to něco jako byste měli sexuálně přenosnou chorobu.

Komentáře používají Disqus