úterý 12. dubna 2016

Projekt MÁD

Dnes si odskočíme do Tokaje, konkrétně zásadní obce Mád. Zde vzniklo v roce 2009 vinařství Szent Tamás, pojmenováno podle možná nejlepších z tamních vinic. Projekt dvou bohatých maďarských podnikatelů očividně na ničem nešetřil, ale to zas tak zajímavé není a podobných vinařství v poslední době vzniklo vícero. O něco zajímavější je jméno István Szepsy Jr., o vinařskou část projektu se totiž stará syn tokajské vinařské legendy. Szent Tamás připravuje špičková vína z jednotlivých vinic, a z polohy Percze jsem byl nadšen opakovaně, ale dnes chci psát spíše o jejich základním víně.

A tím je MÁD, v podobě především suchého Furmintu (ovšem dělají pod značkou i Hárslevelű a také sladší varianty), uložený hezky v moderní tokajské sedmičce pro suchá vína, povedené variaci na půllitrovou láhev pro aszú výběry. V podstatě „vesnické“ víno, složené z hroznů různých vinic v okolí Mádu včetně těch úplně nejlepších, především nákupu od malých pěstitelů. A v tom je celý projekt zajímavý. V podstatě se snaží přesvědčit majitele různých malých kousků vinic, kterým se vinaření moc nevyplácelo, že to smysl stále dává. Pokud dodrží nějaké požadované standardy ve vinici, maximální výnosy a tak podobně, tak jim garantují spolupráci jejich vinohradníků a odkup hroznů slušně nad běžnou tržní cenou. Je to v podstatě taková docela efektní a jasně pochopitelná značka, pod kterou se navíc skrývá velmi solidní a skvěle pitelná bílá nerezovka, která už nyní značně upoutala na Mád coby obec a suché furminty z Tokaje obecně větší pozornost.

V samotné obci je za poslední tři roky vidět zlom, kdy trend stěhování pryč do větších měst polevil a naopak se do Mádu lidé vrací a celý tak nějak ožívá. Vinařství rozjelo interaktivní multimediální infocentrum, které se nachází doslova ve sklepeních pod špičkovou místní restaurací, za kterou stojí stejná skupina lidí. Mám rád minivinaře a jejich produkty, ale na druhou stranu je někdy potřeba silného hráče a kvalitní značky, aby dokázal upoutat pozornost ve větším měřítku a vlastně otevřel cestu právě i těm menším (a součástí tohoto projektu je i aktivita, která pomáhá místním rukodělným produktům, nejen vínu, s prodejem), třebas dokonce s lepšími víny ale „neobjevenými“. Prostě mi přijde, že to celá dává o trochu větší smysl, než mnoho „máme prachy a pořídíme si super vinařství“ podniků, které často tak nějak nabízí jen designový barák a technicky solidně připravená vína, ale tím to hasne a vzhledem k proinvestovaným prachům mi přijde až líto.

Momentálně se doprodává Furmint 2014 (lehčí, tvrdší, ale taky fajn) a na trh přichází MÁD Furmint 2015. Čistě nerez, nějakou dobu na kalech, nic složitého. Lahvováno i v magnumech, což vzhledem k projevu dává smysl :-) Sedmička je ona výše zmíněná nová tokajská láhev, s kovovou záklopkou a vinolokem. Světlejší citronová barva. Čerstvá, živá, trochu reduktivní vůně. Čerstvé citrusové tóny, dotyk broskví, jemná kouřovost, vulkanická mineralita, slinosbíhavé. Suché, šťavnaté, středně plné, s výraznou parádní kyselinou, poměrně důrazné, minerální, pěkně postavené, perfektně pitelné energické nerezové bílé, fajn delší dochuť. Sympatická věc. Mělo by mít Vinorum, po flašce za 290 Kč.

Tokaj: Furmint Forever! | Tokajské podzimní toulky | Opájím se maďarským Furmintem

Komentáře používají Disqus