pátek 22. dubna 2016

Domácí pinot, bezva burgundská šardonka a dřevěná Rioja

Nedávno pořádal Jiří Hron další ochutnávku Burgundska, tentokrát hlavně bílá z Mâconnais. Možná napíšu víc, každopádně jedno víno tam pro mne docela vybočilo a bavilo mne s přehledem nejvíce. Domaine Nicolas Maillet sídlí ve Verzé a rodina hrozny pěstuje už několik generací, až do roku 1998 vše končilo v družstvo, ale od té doby dělají vlastní vína ze zhruba 7 ha vinic (z toho pět a půl Chardonnay a pak díly Aligoté, Pinot Noir a Gamay; této velikosti dosáhli nedávno a růst už nechtějí), vinice mají vedené v certifikovaném bio, kvasí spontánně a takové ty věci. Změna v podnikání přišla v momentě, kdy Nicolas Maillet dostudoval enologii a odbyl si cesty za zkušenou prací ve vinařstvích ve Španělsku, USA či Argentině. Mâcon-Verzé Blanc 2014 je samozřejmě stoprocentní Chardonnay ze starších (45 let, ale mají v obci i speciální polohu s keři 70-80 let) výsadeb. Pěkná citronová barva. Čerstvá, energická, velmi sympatická vůně. Ovocnost do žlutého ovoce, hrušky, dotyk citrusů, bezva mineralita, komplexnější odbočky, žádné přímočaré víno. Suché, čisté, vyvážené, pěkná šťavnatá ovocnost, lehká krémovost, mineralita, dobrá délka, energie, výborná pitelnost. Moc dobře postavené, charakterní mladistvé bílé burgundské. Líbí velmi! Určitě by mne zajímala i další jejich vína.

Jak jsem normálně na tuhle odrůdu dost pes, tak jsem měl v poslední době docela štěstí na slušný Pinot Noir z vinic v ČR. Naposledy to byl doma kousek z vinařství Radocha z Čejkovic, jejich Pinot Noir 2014 zemský původem ale viniční trati Krásná hora (Starý Poddvorov). Měl jsem z vinařství už pár vzorků (zmiňoval jsem se o Hibernalu), především ale komplikovanějšího ročníku 2014 a něco málo 2013, další velký balík na mne čeká na následující dny. Zatím mi nejvíce vyhovoval jejich sympatický výborně pitelný Modrý portugal a pak tenhle pinot. Slušná vyzrálost hroznů a odpovídající alkohol 14 %, dlouhá macerace hroznů, zrání rok ve francouzských sudech. Zelená burgundská láhev, plastová záklopka, celokorek. Tmavší ale nijak hutná rubínová barva, pěkná. Čerstvá, hodně výrazně ovocná aromatika, tmavší červené peckoviny, postupem času stále výraznější tón peckovin v čokoládě, mírně těkavé zákvas na pálenku, z vůně napovídá výraznější kyseliny. A ty ve středně plné a poměrně koncentrované výrazné chuti skutečně dostane v míře bohaté, výrazná šťavnatá peckovinová ovocnost přetrvávající i ve slušně dlouhé dochuti, dost tříslovin, svíravost, pěkná struktura, baví mne to pít už teď ale má především potenciál zrát do větší komplexity, teď je to teprve na začátku cesty. Povedené!

Otevřel jsem nedávno láhev Barriton Rioja Reserva 2009, odrůdově 100 % Tempranillo z Bodega Lan, s běžnou cenou na vinos.de skoro 17€ ale koupeno v rámci balíčky za zhruba polovinu. Vinařství má prý asi 30 tisíc barrique sudů a je to teda vidět, tohle mne dvakrát nebavilo a je pro mne praktickou ukázkou, že zlatá medaile ze soutěže nebo 91 bodů významného vinného magazínu naprosto nic neznamenají, pokud je víno udělané ve stylu co vám nevyhovuje. Temná barva, fialový tón. Vyzrálé ovocné, švestka, trochu marmeládové, hromada dřeva, vanilka, káva. Dobré kyseliny, středně plné, tmavě ovocné, výrazně dřevěné, „make up“ líbivé, slušná délka. Ale… tak nějak… proč?

Komentáře používají Disqus