úterý 5. dubna 2016

Autochtonní mix, Vinho Verde a čerstvé Chiaretto

Dneska trochu odbočím k vínům, která se mi doma objevují znatelně méně často, ale nejen autentisty živ je člověk :-) Farnese Vini je italská skupina vinařství s celkovou ročník produkcí zhruba 13 milionů lahví. Spadá pod ně též Vignetti del Salento z Apúlie a řeč bude o jejich červeném Tre Autoctoni. Což je takový pěkný trik na vínomilce, původní lokální odrůdy (autochtonní) my rádi! Tohle víno ale mixuje hvězdy tří různých regionů – Montepulciano z Abruzza, Primitivo z Apúlie a Nerello Mascalese ze Sicílie :-) Což je oproti tomu, co od vína z autochtonní odrůdy očekávám, znatelně mimo :-) Zkosená láhev, nápaditá viněta, aglomerovaný korek. Temná barva, hutnější, s fialovým odleskem. Výrazná, tmavě ovocná sladší vůně, až marmeládové tóny, černý rybíz, fajn kořenitost. Silné v chuti, výrazné, dobrá kyselina ale jasný zbytkový cukr, měkčí tříslo, tmavě ovocná marmeláda, dotyk vanilky a čokolády, slušně dlouhá dochuť. Žádná složitá struktura, kulaté, efektně líbivé. Sice jsou dneska trendy lehčí červená, ale po pravdě těch silnějších navíc s trochou zbytkového cukrů (všemožná základní Austrálie a Kalifornie, například) se prodávají miliony litrů a lidé to mají rádi. Mne tenhle styl neoslovuje, jiní za něj urvou ruce :-) Prodává Kupmeto, po lahvi za 215 Kč.

Venku dost marná zima plynule přešla místo do jara rovnou do léta :-) Dostal jsem několik vzorků z obchodu Vinoti.cz a do současného počasí by se asi nejvíce hodilo Terra Nossa Vinho Verde. Čirá bordó láhev se šroubovým uzávěrem, hodně divoká viněta. Překvapivě trochu tmavší citronová barva, trocha oxidu uhličitého a mírně zaperlí. Ve vůni čerstvé, trochu pikantní, lehce navinulé, zelené jablko. Suché, šťavnaté, nízký alkohol (jen 9.5 %) je znát, fajn kyseliny, jemná perlička, přímočaré, živé, snadno pitelné osvěžující bílé. Klidně bych to ještě říznul trochu perlivé minerálky a bude to ideální vinný střik. Za jediný problém považuji cenu, po lahvi 226 Kč mi přijde na tento styl vína prostě.

A u mírného perlení zůstaneme, tentokrát v růžové. Piemontské vinařství Boveri a jejich Rosato 2015 Colli Tortonesi Chiaretto (odrůdově snad primárně Barbera), dovozce VPV Praha a cena po lahvi 245 Kč. Je to školeno čistě v nerezu a lahvováno s trochou zbytkové oxidu ohličitého, takže mírně zašumí. Tmavší výrazná jahodová světlá červená. Čerstvá, živá, jahodová a malinová čerstvá vůně. Ovocné i v chuti, čerstvé, suché, s bezva kyselinou, lehounká perlička dodává na svěžesti, dobrá dochuť. Nic komplikovaného, trochu techno, i tohle bych po pravdě projevem svádí k řezání s perlivou minerálkou a pití s knížkou na lehátku na zahradě :o) Což, mám obavu, se mi hned tak nepoštěstí...

Komentáře používají Disqus