pátek 8. dubna 2016

Redukce odrůd a oblastí na gumídky

V mnohé literatuře o víně se setkáte s redukováním odrůd i celých vinařských regionů na několik málo „typických znaků“. Vždycky mne tahle asi nutná redukce děsně štvala, obzvláště pokud se pak z výsledků vyvozovalo „když vám chutná x, tak y je opravdu podobné“ a další hlubokomyslné závěry. Na druhou stranu, jako takové zábavné cvičení na nadcházející víkend, proč ne? Odrůda či apelace, osekána na jednu chuť a k tomu doplněk v podobě vyšší/nižší kyselosti, svíravosti či nějakého dalšího vjemu. Černorybízový Cabernet Sauvignon? Ale co ryzlink, kterým směrem půjde? Přiznávám, jsem mentálně vyšťaven a ujídám dětem gumídky s vinnou tematikou. Nechápu, proč je v kilovce od Haribo tak málo zelené bezva Mosely! A proč u těch z Alberta, které mají mimochodem dost divnou konzistenci a chybí jim šťavnatost Haribo kousků, je zbytečně tolik Cabernetu :o)

Komentáře používají Disqus