pondělí 4. dubna 2016

Obchod Weinort & ryzlink a pinot

Minulý týden na Vinohradech, ve Španělské ulici, oficiálně otevřela prodejna vína a degustační prostory dovozce Weinort (web), doplněné také o prodej skla Riedel, Zalto a trochy archivního Eisch (ještě s označením „dýchající sklo“, údajně pomáhající rozvinout aromatiku podobně jako dekantace, kvůli kterémuž tvrzení ostatně už projeli soud a takto sklenky nadále neoznačují). Takže další místo, kam bude možné pravidelně chodit něco přelíznout :-) Akce plánované na duben už jsou ostatně v kalendáři degustací. Zaskočil jsem obchod prohlédnout, něco málo ochutnal (určitě mne bude zajímat celý sortiment Weingut Weszeli z Kamptalu, krom hezkých vinět to i dobře chutná, minimálně tedy ten základní veltlín a ryzlink co jsem stihl) a také si dvě lahve odnesl domů a rovnou se jim podíval pod uzávěr.

Kühling-Gillot Riesling Qvinterra 2014 trocken (web) je základní ryzlink výtečného vinařství z Rheinhessen, o kterém jsem tu měl celý článek, ale už docela dlouho od nich nic nechutnal. Láhev klasika pistole, šroubový uzávěr. Pěkná trošku tmavší citronová barva. Čerstvá, ale ovocně zralá vůně, citrusy, mírně až sladší žlutější tropiko, kouřovost, mineralita. Suché, středně plné, ovocné, s bezvadnou kyselinou, sladší zralé žluté ovoce, krásně vyvážené, delší, perfektně pitelné. Moc pěkný ryzlink, má něco do sebe, bavil velmi. Cena po lahvi tři stovky.

O Weingut Pöckl (web) z Burgenlandu jsem tu už také psal, jde o jedno ze zásadních jmen Burgenlandu a špiček pokud jde o červená z Rakouska. Josef Pöckl, který vinařství dovedl k největší slávě, zemřel v roce 2011 a nyní vinařství vede jeho syn René. Poprvé mne nadchli svým Pinot Noir, který jsem dlouho považoval za jeden z top mimo Burgundsko. A tak neodolal a základní variantu naslepo vzal na zkoušku, taky už jsem ho roky neměl. Pinot Noir Classique 2013 označují za „ovocnou“ variantu, ještě mají serióznější Reserve výběr déle školený ve dřevě a hlavně původem z půd s větším podílem jílu a štěrku, tohle stráví v použitých burgundských sudech jen půl roku a vinice jsou spíše písčitější a s vápencem. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Na pinot spíše tmavší barva, s již znatelnými známkami nazrávání na okraji. Vůně fajn, červené peckoviny a lesní plody, sušená brusinka, mírně kořenité. Suché, středně plné až plnější, s velmi pěknou kyselinou, šťavnaté, solidné měkčí třísloviny, lesně ovocné, dotyk dřeva, dobrá dochuť, vyvážené. Solidní kousek, takový trochu schematický, ale pil se velmi dobře a bude ještě i slušně zrát. Cena 430 Kč.

Komentáře používají Disqus