pondělí 25. dubna 2016

Třebívlice, Bettina Lobkowicz, Deiss, manzanilla…

Zase se mi začínají hromadit zajímavé poznámky, které nestíhám úplně ideálně zpracovat. Určitě bych chtěl něco sepsat k nečekané ochutnávce vinařství Johann W (web) aka Zámecké vinařství Třebívlice. První setkání s nimi bylo docela zklamání (i bez faktoru poměru cena / kvalita, ta vína mne prostě nebavila a „příběh“ k nim taky žádná super romantika), ale aktuálně vypouštěný ročník 2013 vypadá o dost nadějněji. Bavil mne Müller Thurgau ze starších výsadeb, aromatičtější ale ne vlezlý Gewürztraminer, vyvážený a pěkně postavený, tvrdší zajímavé Svatovavřinecké a vlastně i top cuvée Johann W v červené postavené na Pinot Noir s trochou Svatovavřineckého, momentálně trochu vlezleji dřevěné ale s potenciálem z téhle fáze dobře vyzrát. Takže tam budoucnost vidím.

Na téma Čechy teď připravuji dva texty, jeden do přílohy hospodářek a další pro Newsweek. Dnes ráno, před začátkem normální práce, jsem si střihnul rozhovor s Bettinou Lobkowicz. Bavili jsme se samozřejmě především o víně, materiálu je pro Newsweek až zbytečně moc a myslím, že by z toho mohlo být i něco zajímavého i na blog. Jinak Bettina si raději než ryzlink dá český Pinot Blanc :-)


Minulý týden dorazil do Prahy Mathieu Deiss z legendárního alsaského vinařství Marcel Deiss, kde je již skoro osm let za vína zodpovědný, nejdříve pod dohledem otce ale nyní již plně na své triko. Představil i svůj vlastní projekt Vignoble du Rêveur, z vinic zděděných z matčiny strany. Mathieu, aktivní fanda terénní cyklistiky, dorazil i s přítelkyní a nakonec si Prahu užíval tak, že zůstal déle než bylo plánováno. Pohled na víno a význam terroir sdílí s otcem, a měl k tomu pár fajn poznámek, ve vinařství tak asi žádné velké změny čekat nelze. Snad jen má fakt rád červená a plocha výsadeb především Pinot Noir tak rozhodně stoupne. Nebráním se :-)


O víkendu u prarodičů jsem vypil láhev manzanilla sherry. Vůbec nechápu, proč to nedělám častěji, ty dobré kousky se pijí možná snadněji než některá běžná bílá vína… ;-)

Komentáře používají Disqus