čtvrtek 17. srpna 2017

Tři fajn červená z Egeru za rozumné peníze

st-andrea-aldas-egri-bikaver-2015Dnes se mrkneme na tři červená z Egeru a začneme logicky tradiční směsí. Jsme ve vinařství St. Andrea a u vína, které jsem použil na sociálních sítích k hádance: „V jaké směsce narazíte na jinak dost nesourodou partu Frankovka, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a navíc i Syrah?“ :-) Úmyslně jsem vynechal dvě další odrůdy, které v tomto víně najdete, Turán a Kadarka. Áldás Egri Bikavér 2015. Tmavší barva směrem do fialové. Mladičká, energická vůně, stylem tmavých peckovin a jisté tvrdosti evokuje nejvíce frankovku, jsou tam pikantnější tóny, něco kořenitosti, podhoubí, jasná docela výrazná tufová zemitost, kouřovost, dřevo. Suché, středně plné v chuti, poměrně dost kyselin a pěkně šťavnaté, slušně postavené a delší, s dobře zakomponovaným dřevem, čisté. Mladé, vybalancované zajímavé červené, které bude slušně zrát a za požadované tři stovky stojí. Z jejich býčích krví jde opět o základ, který (alespoň cenově) následuje výtečný Hangács a ještě lepší Merengő. No a nově též výběr z jediné vinice, slavného svatého kopce – Nagy-Eged, s cenovkou na více než trojnásobku už tak ne zrovna levného Merengő a osminásobku Áldás. Zkušenost s ostatními jejich víny napovídá, že špatné to asi nebude, ale naslepo se mi zkoušet moc nechce :-)

St-Andrea-Csakegyszóval-Egri-Pinot-Noir-2014U vinařství St. Andrea zůstaneme, ale přesuneme se k pinotu. Csakegyszóval Egri Pinot Noir 2014 jsem popisoval před dvěma lety u minivertikály starších ročníků, od té doby došlo zase k úpravě viněty, tentokrát je největší důraz položen na odrůdu, a vinařství u tohoto ročníku přiznává přídavek osmi procent frankovky. Burgundská láhev s logem vinařství přímo ve skle. Barva tmavší rubínovka. Čerstvá, ovocná, poměrně expresivní peckovinová aromatika, takový ta vzletně voňavý styl, s lehkou linkou tufové zemitosti a trochou uzeného dřeva. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné, čistě udělané, ovocné, příjemný dobře postavený snadno rozpoznatelný a zařaditelný pinot, který se výborně pije. Nic vyloženě složitého, ale fajn víno. Při maloobchodní ceně 290 Kč po lahvi nemám problém (vozí Vinorum, ostatně jako i ostatní vína o kterých je dnes řeč). Mimochodem novinkou u St. Andrea je též návrat více pinotů – výběrového Valóban Méltó a top kousku stejně jako u býčí krve z polohy Nagy-Eged. Výběr možná časem zkusím, jejich elitní kousek je zase naceněn přeci jen trochu mimo hladinu, kterou jsem ochoten bez ochutnání vydat (v přepočtu asi 1700 Kč). Takže leda by se chtěl někdo na degustaci přidat :-)

gal-tibor-pinot-noir-2015Vyměníme vinařství, ale odrůdu Pinot Noir si ponecháme, tentokrát ročník 2015 z vinařství Gál Tibor. Opět jde o vstupní pinot, směs z vinic Pajados, Síkhegy a Grőber. Tři ač čtyři týdny macerace v dřevěných kádích, následně přes rok ve spíše starších 220 litrových dubových sudech a poté ještě krátce na lahvi než jde na trh. Síření omezeno pod 70 mg/l celkové. Burgundská láhev, jednoduchá čistá viněta. Světlejší rubínová barva. Fajn peckovinová ovocnost, lehce paprika a pepř, kouř a dřevo, znatelná tufová zemitější linka. Suché, středně plné, s dobrou kyselinou a zatím poměrně výraznými tříslovinami, mladičké a svíravější. Červeně peckovinově ovocné, dobrá délka, fajn pitelnost. Vůbec tomu neuškodí ještě nějaký ten čas v lahvi, ale je to hlavně s jídlem dost dobré pití už teď. Ty kousky od St. Andrea jsem si asi užil o trochu víc, zde je ale zase nižší cena, 240 Kč.

Komentáře používají Disqus