středa 30. srpna 2017

Jižnímu svahu už je deset let

idrink_jancerovskyPo delší době jsem se podíval na svůj profil na LinkedIn a překvapilo mne, že mi kontakty v poště gratulují k desetiletému pracovnímu výročí. Nějak mi to nesedělo a pak koukám, že jde o Jižní svah. Úplně bych býval zapomněl, že jsem tenhle web začal páchat v srpnu roku 2007, před deseti roky! Budu to muset dodatečně oslavit a zapít nějakými dobrými bublinami. Včetně tohoto výkřiku jsem zde spáchal 2544 zápisků (a tunu komentářů) různé délky a kvality. Sem tam se pokusil o něco humornějšího, ale veskrze byl smrtelně vážný ;-) Pár vinařů a dovozců jsem potěšil, další zklamal, několik málo vyloženě naštval. Získal jsem díky tomuhle webu spoustu zajímavých kontaktů a především poznal pár lidí, které nyní považuji za své přátele a bez kterých by byl můj život o mnoho chudší. Inspiroval jsem, přiznaně i nepřiznaně, další víno (a pivo) psavce. Ale objevil i weby a časopisy, kterým nepřišlo blbé vykrást odsud nějaký obsah, ať už fotku nebo text. Sesbíral jsem něco málo výhrůžek žalobou (a jako bonus i fyzickým násilím), první vás hodně vystresuje a u třetí už to berete sportovně. 

jancerovsky_druzstvoPřibral jsem dvacet kilo a po nějaké době zase třicet zhubnul, i když udržet to při té hromadě vína (a jídla) není úplně snadné. Expandoval jsem z webu do teď už desítek novin a časopisů všeho druhu, s mnoha různými tématy, a při troše snahy tím vším mírně přispěl ke kultivaci vinného prostoru u nás. Potřásl si rukou s hromadou zajímavých vinařů a leckteré, nejen v Čechách a na Moravě, i navštívil. A ještě většímu počtu návštěvu stále dlužím… snad… až bude víc času :-) Doufejme úspěšně se snažím nijak nevzdat naprosté nezávislosti v tom co dělám, krom právě fotek či vinných textů do časopisů se stále vyhýbám komerčním aktivitám s vínem spojeným. A jsem rád za jakýkoliv dobrovolný sponzoring. Sem tam spáchám nějakou edukační degustaci a přiznávám, že ač jsem byl před lety zamlklý introvert, tak teď jsem (alespoň když mohu mluvit o tom, co mne fakt baví) na podobných akcích vyloženě ve svém živlu. Vlastně i proto jsem se přidal k dalším nadšencům a v rámci Družstva, kde máme příští akci už teď v pondělí 4. září a klidně můžete zaskočit mi k výročí pogratulovat :-)

korekMezi zdejší nejčtenější články stále suverénně patří report o vínech z Lidlu, s tím už nic nenadělám. Nebo ten o sudovkové Pálavě a podvodech na našem trhu, na který jsem samozřejmě o něco pyšnější :-) A samozřejmě jsem i rád, že velkou návštěvnost mají edukační „encyklopedické“ přiblížení sherry či saké (a mnohem menší u nás prakticky neznámá marsala nebo vína z Jury), podobné zápisky přeci jen zaberou o něco více času než sepsání pár degustačních poznámek či informací o vinařství. Nejraději bych samozřejmě publikoval články jako Frank Cornelissen – Etna, síra, ego a mýty, přinášel snad zajímavé degustační srovnání jako u Evoluce jednoho vína, zamýšlel se Kam kráčí domácí vinařství, experimentoval podobně jako u Jak (ne)chutná El Maestro Fino, chodil na takové degustace abych se pak mohl rozplývat v textech typu Barolo versus Barbaresco, setkával se s podobně úžasnými lidmi jako je Eugenio Rosi nebo Elisabetta Foradori (o madam Leroy nemluvě). Snažil se přiblížit, proč jsou na lahvích ty informace o rybách a dalších alergenech, degustoval Bollinger a trávil čas ve sklepích Krugu, pil moravské pinoty po pěti letech a sem tam jedl v podnicích jako Kikunoi, zase jednou si zopákl Zahradní slavnost jiných vín. Jenže taky a s poněkud větší prioritou investoval co nejvíce času dvěma dětem. A sem tam uběhl pár kilometrů, abych zase neztloustl, nebo si něco přečetl. Takže uvidíme, co se vlastně v té další dekádě podaří stihnout, o čem Jižní svah bude. A jak dlouho mi ještě chuť psát o víně vydrží… :-)

Komentáře používají Disqus